Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

Sauna kadulla.
Päät kääntyvät. Ilari Nisula, Joona Räsänen ja gondolisauna ovat olleet viikon nähtävyytenä Säätytalon edessä.Juha Honkonen

Päät kääntyvät. Ilari Nisula, Joona Räsänen ja gondolisauna ovat olleet viikon nähtävyytenä Säätytalon edessä.

Näin hikisesti Säätytalolla lobataan opiskelijoiden asiaa

26.5.2011 14.22

Juha Honkonen

Ei hassumpi maisema saunanikkunasta.

Auringonlasku, utuinen suolampi ja joutsenpari? Ei, vaan paljon erikoisempaa.

Suoraan edessä komeilee Gustaf Nyströmin suunnittelema uusrenessanssityylinen Säätytalo rappusillaan muutama poliitikko ja pari toimittajaa. Oikealla on valtioneuvoston tiloja, vasemmalla Ritarihuone ja takana Suomen Pankin pääkonttori.

Vain saunaolut puuttuu.

Löylyt tarjoaa hallitusneuvotteluihin osallistuville opiskelijaliike. Se painii medianäkyvyydessä aivan omassa sarjassaan verrattuna muihin lobbareihin. Mitään muuta etujärjestöä ei paikalla edes näy.

Vaatteet asuntoautoon, pyyhe lanteille ja eikun saunaan. Gondolihissin hyttiin tehty sauna olisi kyllin suuri koko hallitusneuvottelujen johtoryhmälle, six packille.

Nyt meitä on neljä, lisäkseni Ilari Nisula ja Matti Tujula Suomen ylioppilaskuntien liitosta sekä Joona Räsänen Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitosta.

Puukiuas antaa heti pehmeät ja sopivan kuumat löylyt. Ikkunat huurtuvat mutteivät täysin. Täydellinen sauna!

Ja lauteillahan ne tärkeät asiat puidaan. Antaa siis tulla, miksi opintotuki pitäisi sitoa indeksiin?

”Opintotuen arvo laskee koko ajan. Vuoden 1992 – jolloin järjestelmä luotiin –tasosta tuen arvo on tippunut 13 prosenttia. Kaikki muut sosiaalietuudet on sidottu indeksiin. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta”, sanoo Nisula.

Parannus vaikuttaa olevan kokoomuksesta kiinni. Muut puolueet ovat lupailleet epäkohdan korjaamista. Miten Jyrki Kataisen pää saataisiin käännettyä?

”Ehkä hänen pitäisi tulla saunomaan!” Räsänen ehdottaa.

Opiskelijoiden tavoitteena on, että indeksiin sitominen tapahtuisi vuodenvaihteessa. Toisena toiveena on opiskelun säilyminen maksuttomana.

Löylytyksen jälkeen on mukavan rento, lobattu olo. Ilman oluttakin täytyy todeta, että hyvin karisi riippumattomuus saunan lauteille. Peukku pystyyn saunottajien tavoitteille.

Nelikkomme siirtyy terassille jäähdyttelemään. Turistibussit hidastavat. Työpäivä tuntuu mukavan absurdilta.

Lopulta on palattava asuntoautoon ja pakotettava itsensä julmetun kylmään suihkuun.

hallitusneuvottelut 
Viite