Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Lehtiä.
Väärä kuva? Toimittaja Johanna Korhonen selvitti, miten ehdokkaat olisivat tasapuolisemmin esillä.Antti-Juhani Johansson

Väärä kuva? Toimittaja Johanna Korhonen selvitti, miten ehdokkaat olisivat tasapuolisemmin esillä.

Näin Johanna Korhonen pelastaisi vaalit

12.4.2010 12.21

Lasse Leipola

Pienet puolueet kaipaavat valtion tukea, jotta vaalit toteutuisivat oikeudenmukaisesti, arvioi toimittaja Johanna Korhonen.

Hän luovutti tänään maanantaina oikeusministeriölle tekemänsä selvityksen, jossa on arvioitu ehdokkaiden kohtelun tasapuolisuutta.

”Se, että joillakin ehdokkailla on aina rahaa enemmän kuin toisilla, ei ole ongelma markkinatalouden näkökulmasta, mutta demokratian näkökulmasta se on”, Korhonen kirjoittaa Ehdokkaat esiin! -selvityksensä esipuheessa.

Vihreä Lanka listasi Johanna Korhosen tekemät ehdotukset.

Ehdotus toimittajille ja medialle

 • Toimintatavat julki. ”Mielestäni esimerkiksi sanomalehti tai tv- ja radioyhtiö voi vallan mainiosti ennen vaaleja kertoa yleisölle lyhyesti ne periaatteet, joiden mukaan juttuja tehdään.”
 • Yleisradion rooli. Vaalit.fi-sivuston markkinoiminen sekä oikeusministeriön ja ehdokkaiden tukeminen sivuston uudistamisessa ja käytössä.

Ehdotukset oikeusministeriölle

 • Vaalit.fi -sivuston uudistaminen. Käyttökelpoista tietoa tarjoavasta sivustosta on tehtävä helppokäyttöisempi. ”Pelkkä äänestyspäivän markkinointi ilman mitään mainintaa siitä, että vaaleissa on ehdolla ihmisiä, joita voi äänestää, jää teoreettiseksi eikä ole kovin tehokasta.” Sivustoa voisi käyttää muun muassa ehdokkaiden tapaamiseen verkossa.
 • Vaalienvälikone. Sivusto, jolla voi seurata vaaleissa valittujen edustajien toimintaa.
 • Paperinen ehdokaslista kotiin. ”Verkko ei tavoita läheskään kaikkia äänestäjiä. Koska ennen vaaleja jokaiselle äänioikeutetulle joka tapauksessa postitetaan virallinen ilmoitus äänioikeudesta, tähän postitukseen kannattaisi liittää myös tuloste kyseisen vaalipiirin ehdolla olevista ehdokkaista.”

Ehdotukset kunnille

 • Ulkotelineet. Tasapuolisuuden vuoksi kuntien tulisi paitsi pystyttää telineet, myös laittaa puolueiden julisteet niihin. Palvelun tulisi olla maksuton.
 • Vaalipisteet kirjastoihin. ”Kirjasto on tiedonhankinnan paikka, ja demokratiaa edistävä, tasapuolinen tiedon jakaminen vaaleista ja ehdokkaista on myös kirjastolle luonteva tehtävä.”
 • Torimaksut pois kampanjoivilta ehdokkailta. ”Vakiintuneelle puolueelle 50 euron torimaksu on mikroskooppinen summa, mutta etenkin pienille puolueille, valitsijayhdistyksille ja uusille yrittäjille tämäkin summa on omasta kukkarosta maksettavaksi melkoinen.”

Ehdotus kaupoille

 • Kampanjoinnin salliminen kauppakeskuksissa. ”Ehdokkaiden näkyminen osana normaalia elämänmenoa olisi demokratiaa edistävä myönteinen ele, joka tuskin olisi haitaksi kaupallekaan.”

Ehdotukset puolueille

 • Ehdokasmaksut pois. ”Pakollisen vaalirahan pyytäminen ehdokkaalta itseltään on demokratianäkökulmasta erittäin huono käytäntö puolueissa.”
 • Avoimuus. Puolueet suosivat kampanjoinnissa tärkeimpiä ehdokkaita. Siihen liittyvien pelisääntöjen tulisi olla selvät ja avoimet.

Ehdotus hallitukselle

 • Tuki pienille. Eduskunnan ulkopuolelle jääviä puolueita ei tule nähdä uhkana. ”Demokratiaa tukeva ajatus on se, että myös pienpuolueisiin suhtaudutaan arvostaen. Jo hyvin vähäinen tuki vaaleihin osallistumiseksi olisi merkittävä kädenojennus ja ele sen puolesta, että politiikkaan ovat aina tervetulleita myös kaikki uudet yrittäjät.”

Sitaatit Johanna Korhosen Ehdokkaat esiin! -selvityksestä.

vaalirahoitus  vaalit 
Viite