Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sgt Best / No 2 Army Film & Photographic Unit, Wikimedia / Imperial War Museum

Sotilas katsoo kylttiä.
Sotilaiden riesa. Brittisotilaita varoitettiin malariasta Italian Anziossa vuonna 1944. Malaria levisi jatkosodassa myös suomalaissotilaiden keskuudessa.Sgt Best / No 2 Army Film & Photographic Unit, Wikimedia / Imperial War Museum

Sotilaiden riesa. Brittisotilaita varoitettiin malariasta Italian Anziossa vuonna 1944. Malaria levisi jatkosodassa myös suomalaissotilaiden keskuudessa.

Näin malaria hävisi Suomesta – sama auttaisi myös kehitysmaissa

20.11.2013 8.44

Lasse Leipola

Pehekoon pieneneminen oli merkittävin syy malarian katoamiseen Suomesta. Suomalais-kanadalainen tutkimusryhmä on selvittänyt laajassa tutkimuksessa eri tekijöiden vaikutusta malarian levinneisyyteen.

Malariaa oli 1700-luvulla tavallinen tauti Suomessa. Viimeinen suurempi epidemia oli Helsingissä vuonna 1902 ja 1950-luvulta lähtien malariaa on esiintynyt vain tuontitapauksina.

”Malaria hävisi perhekoon pienentyessä alle neljään henkeen taloutta kohti. Suomessa, kuten monessa muussakin valtiossa, häviäminen tapahtui spontaanisti, ilman kampanjoita, joissa olisi jaettu ilmaista lääkettä tai yritetty hävittää tautia levittäneitä hyttysiä”, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan lääkkeiden ja rokotteiden kehittäminen ei olekaan paras tapa taistella malariaa vastaan.

”Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että päämäärän saavuttamista voidaan nopeuttaa jakamalla yksilöllisiä hyttysverkkoja, lisäämällä köyhyyden vastaista taistelua ja kouluttamalla tyttöjä. Kaikki toimenpiteet, jotka vaikuttavat perhekoon pienentymiseen vaikuttavat myös malarian hävittämiseen.”

terveys  kehitysmaat  malaria 
Viite