Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin poliitikkojen rehellisyyttä testattiin

3.3.2011 15.19

Jukka Vahti

Vihreä Lanka lähetti viime viikon maanantaina 16 eduskuntavaaliehdokkaalle sähköpostiviestin tekaistulla nimellä ja tarjosi jokaiselle kolmea tuhatta euroa vaalikampanjointia varten. Samassa viestissä tiedusteltiin, osaisiko ehdokas sanoa, miten summan voisi lahjoittaa nimettömänä.

Nykyisen vaalirahoituslain mukaan kaikki yli 1 500 euron lahjoitukset ja niiden antajat on ilmoitettava. Lakia on kuitenkin suhteellisen helppo kiertää rikkomatta sitä. Kaikki puolueet ovat vaalien alla korostaneet vaalirahoituksen pelisääntöjen kiristymistä ja poliittisen kulttuurin muutosta vuosia velloneen vaalirahakohun jälkeen.

Lain henki korostaa avoimuutta, mutta käytännössä se jättää läpinäkyvyyden yksittäisten ehdokkaiden vastuulle.

Jokaisesta eduskuntapuolueesta valittiin kaksi ehdokasta, joille sähköposti lähetettiin. 16 ehdokkaasta 12 vastasi. Vastaamatta jättivät rkp:n ehdokkaat Mats Nylund ja Ulla-Maj Wideroos, perussuomalaisten Pietari Jääskeläinen ja vasemmistoliiton Minna Sirnö.

Vastanneista vain kokoomuksen kansanedustajan, tällä viikolla ehdokkuudestaan luopuneen Petri Salon voi arvioida reputtaneen avoimuustestin.

Salo vastasi viestiin ehdottamalla lahjoitussumman jakamista eri perheenjäsenten välille tai että hän lähettää vaalikampanjaan liittyviä laskuja suoraan vaalirahaa tarjonneen ”Tapio Lahden” maksettavaksi.

vaalirahoitus 
Viite