Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin pudotetaan seitsemän miljoonaa tonnia Suomen päästöistä

19.8.2010 11.38

Saija Räsänen

Uusi tutkimus kertoo, että kaupunkiseutujen yhdyskuntarakennetta tiivistämällä voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Jos Suomen yhdyskuntarakennetta tiivistetään voimakkaasti, tuotetaan vuonna 2050 seitsemän miljoonaa tonnia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että yhdyskuntarakenne hajautuisi entisestään, käy ilmi ympäristöministeriön tutkimusraportista.

"Mahdollisuus seitsemän miljoonan tonnin vähennyksiin yhdyskuntarakennetta tiivistämällä on merkittävä ja asiaan on kiinnitettävä huomiota nyt, kun päätöksiä kaupunkiseutujen tulevaisuuden maankäytöstä ja rakentamisesta tehdään", sanoo ympäristöneuvos Harry Berg valtioneuvoston tiedotteessa.

Uutta vähäpäästöistä yhdyskuntarakennetta voidaan parhaiten saada aikaan niillä seuduilla, missä rakennetaan paljon taloja, liikenneväyliä ja kunnallistekniikkaa.

Tutkimuksen mukaan tiivistyvä yhteiskuntarakenne myös voimistaa muiden kasvihuonekaasupäästöjä vähentävien toimivien vaikutusta. Kun alue on riittävän tiheästi asutettu, vähenevät esimerkiksi liikennepäästöt.

Tutkimus kohdistui Suomen 34 suurimpaan kaupunkiseutuun. Kaupunkiseutujen ulkopuolella haja-asutuksen kehitys ei tutkimuksen mukaan ole päästöjen vähentämisen kannalta merkittävää.

asuminen  päästöt 




Viite