Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin säästät sähköä helteellä

28.7.2011 10.21

Saija Räsänen

Helteiset kesäsäät saavat sähkölaskun nopeasti kasvamaan, jos viilennykseen käyttää pelkästään koneellista jäähdytystä, muistuttaa energiankäytön asiantuntijayritys Motiva. 

Laitteesta ja käyttötavasta riippuen jäähdytys voi maksaa vuorokaudessa paristakymmenestä sentistä jopa useisiin euroihin vuorokaudessa. Koneellinen ilmastointi kuluttaa myös turhan paljon energiaa.

Motiva suosittelee viilentämään kotia ensin "vihrein" keinoin: sulkemalla ovet ja ikkunat ja peittämällä ikkunat kaihtimilla tai verhoilla. Suositeltavaa on myös välttää suurikokoisten sähkölaitteiden, kuten televisioiden, pesukoneiden ja uunien käyttöä sekä saunomista, koska ne tuottavat lämpöä sisätiloihin.

Turhimpana sähköntuhlauksena Motiva pitää autioiden talojen ja tyhjien huoneiden viilentämistä. Huonekohtaiset tuuletus- ja jäähdytyslaitteet olisi hyvä sammuttaa, kun sisällä ei oleskele ketään.

Ilmalämpöpumppu poistaa sisätiloista lämpöä ja kosteutta, mutta saattaa huolimattomasti käytettynä yllättää kustannuksilla. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi.

Viilentäminen kannattaa Motivan mukaan ajoittaa aamuun tai myöhäiseen iltaan, kun ulkonakin on viileää. Kun sisätiloja jäähdytetään koneellisesti, olisi tärkeää pitää ovet ja ikkunat sekä muut tuuletusluukut suljettuina.

sähkönkulutus  energiansäästö  energiankulutus  energia 
Viite