Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Luminen metsä.
Verovapaata? Verokarhu ei enää kajoa suojeltavaksi myytävistä metsistä saataviin rahoihin.Emilia Pippola

Verovapaata? Verokarhu ei enää kajoa suojeltavaksi myytävistä metsistä saataviin rahoihin.

Näin vältyt veroilta metsäkaupoissa

11.1.2010 13.09

Hanna Eriksson

Maanomistajan kannattaa nyt myydä metsänsä luonnonsuojelualueeksi. Se on ainoa keino, jolla omistaja saa pitää metsän myynnistä käärimänsä voitot kokonaan itsellään. Eduskunta päätti joulun alla, että maiden myynti luonnonsuojelualueeksi on verovapaata.

Verovapaus tekee metsän myynnin luonnonsuojelualueeksi erittäin kannattavaksi metsänomistajalle.

"Valtio noudattaa tarjousta tehdessään yleistä hintatasoa. Verovapauden takia myynti on omistajalle tavallista kannattavampaa", sanoo neuvotteleva virkamies Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä.

Jos metsänomistaja myy maansa muuhun tarkoitukseen, myyntivoitosta joutuu maksamaan 28 prosentin veron.

Myös pelkkien puiden myynnistä joutuu maksamaan saman myyntivoittoveron, vaikkakin puukauppaa on koetettu vauhdittaa sillä, että tänä vuonna neljännes myyntihinnasta on verovapaata.

Valtio etsii suojeltavia metsäkohteita erityisesti Etelä-Suomesta. Metsossa eli metsien monimuotoisuuden suojeluohjelmassa on varattu tälle vuodelle 21,5 miljoonaa euroa suojelualueiden ostoon ja korvauksiin yksityisen suojelualueen perustamisesta.

Jos haluaa myydä metsänsä suojelualueeksi, kannattaa ottaa yhteyttä Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukseen eli ELY-keskukseen, joka arvioi, voidaanko tarjottu metsä ostaa suojeltavaksi. Myös metsänhoitoyhdistykset voivat välittää ehdotuksen suojelusta eteenpäin.

metsät  verotus 
Viite