Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näistä puhutaan

6.11.2009 12.04

Noora Jussila

Marine Stewardship Councilin sertifikaatti kalalle ja äyriäisille pyrkii vähentämään ylikalastusta. Sertifikaatti myönnetään kalakannoille, jotka ovat kyllin suuria kestääkseen kalastuksen kaupallisiin tarkoituksiin. Suomessa MSC-sertifioitua kalaa saa kalapuikkoina ja tonnikalasäilykkeinä.

www.msc.org

Rainforest Alliance

Chiquitan banaaneista parhaiten tunnettu sertifikaatti pyrkii varmistamaan, että tuote on kasvatettu tai tehty kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sertifikaattia käyttävä yritys sitoutuu suojelemaan luonnon monipuolisuutta ja kestäviä elinympäristöjä. Rainforest Alliance sertifioi myös kaakaota, kahvia, teetä ja kukkia.

www.rainforest-alliance.org

Reilun kaupan perhetuottajat saavat tuotteesta takuuhinnan ja lapsityövoima on kielletty, samoin monet kemikaalit. Osa lisätuloista käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin. Suomessa myydään 1 300:aa reilun kaupan tuotetta kahvista puuvillaan ja ruusuihin.

www.reilukauppa.fi

Utz kertoo, että tuote on tuotettu vastuullisesti ja hyviä viljelykäytäntöjä noudattaen. Sertifioinnissa tarkastellaan lannoitteiden käyttöä, veden kulutusta ja työntekijöiden oikeuksia. Utz-sertifioituja tuotteita ovat muun muassa kahvi, palmuöljy, tee ja kaakao.

www.utzcertified.org

Kansainvälisen Forest Stewardship Councilin sertifikaatti pyrkii muun muassa valvomaan alkuperäiskansojen oikeuksia sekä ylläpitämään metsien monimuotoisuutta ja maisema-arvoja. Sertifikaatin kehittivät ympäristöjärjestöt alun perin trooppisiin maihin, joissa metsien käyttöä ei säädelty lailla.

www.fsc.org

Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes on kansainvälinen kattojärjestö, joka varmistaa, että kansalliset sertifiointijärjestelmät noudattavat PEFC:n kansainvälisiä vaatimuksia metsien kestävästä käytöstä. Suomen talousmetsistä valtaosa on PEFC-sertifioituja.

www.pefc.org

kuluttaja 
Viite