Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tehtävä 2011–2015. Vihreiden pitää lähivuosina kirkastaa visionsa, olipa puolue oppositiossa tai hallituksessa.

Tehtävä 2011–2015. Vihreiden pitää lähivuosina kirkastaa visionsa, olipa puolue oppositiossa tai hallituksessa.

Nämä ovat vihreiden puoluekokouksen kuumat kysymykset

10.6.2011 11.09

Vihreä Lanka

Vihreä Lanka kokosi to do -listaa asioista, jotka vihreiden pitäisi alkaneella vaalikaudella muistaa tehdä tai joita olisi ainakin syytä miettiä.

Tätä juttua varten haastateltujen vihreiden vaikuttajien puheissa muiden asioiden yläpuolelle nousi näkemys, että puolueen on nyt aika vetää henkeä, keskittyä, palata juurille ja vahvistaa poliittista identiteettiään.

Tämän voi tehdä samalla, kun istuu hallituksessa, mutta helpompaa se on oppositiopuolueelle. Lehden mennessä painoon torstaina näytti siltä, että vihreät ovat jäämässä oppositioon – tai sitten eivät.

Vihreät hyppäsi maanantaina pois porvarihallitukseen tähtäävistä neuvotteluista. Identiteettityön ja yhteisen sävelen etsimisen tarpeesta kertoi myös tapa, jolla päätös neuvottelujen jättämisestä tehtiin: puolueen eduskuntaryhmä ja johtohahmot äänestivät yhtä lukuunottamatta neuvotteluihin osallistumisen puolesta, mutta valtuuskunta ilmoitti, että nyt riittää.

Erään arvion mukaan tämä oli ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun puolueen kenttäväki pani näyttävästi hanttiin puoluejohdolle.

”Vihreät ovat syntyneet kansalaisyhteiskunnasta, ja hallitustyön aikana puolue-eliitin yhteys siihen on rapistunut. Se pitää nyt korjata”, yksi vihreiden sisäpiiriin kuuluva tulkitsee äänestystulosta.

Paitsi ruohonjuuritason kuuntelua, yhden näkemyksen mukaan vihreistä puuttuu myös ylätason filosofis-teoreettista pohdintaa politiikasta, vaikka käytännön linjauksia tuottavaa ohjelmatyötä tehdään yllin kyllin.

Käytännön eduskuntatyössä vihreiden iso haaste on politiikkansa säätäminen oppositio-asentoon, jos puolue oppositioon lopulta päätyy.

Politiikan tutkimuskirjallisuudessa oppositiopuolueita kehotetaan menemään itseensä: miksi olemme olemassa, miten meistä tuli me?

Vaalikampanjassa olleet rönsyt alkavat putoilla, kun aletaan hakea koko toiminnan tarkoitusta ja lähtökohtia – niitä kaikkein tärkeimpiä arvoja. Sen sijaan, että verrattaisiin viime aikoina harjoitettua reaalipolitiikkaa muiden tekemisiin, keskityttäisiinkin hetkeksi omiin ominaisuuksiin.

Toisin sanoen: vasta kun oma pesä on puhdas ja suunta selvä, kannattaa alkaa tonkia muiden tekemisiä.

Siinä vaiheessa alkaa hallittu erottautuminen. Miten teemme parempaa oppositiopolitiikkaa kuin muut? Miten saamme oman viestimme läpi poliittiselle agendalle ja mediassa?

Jos perussuomalaiset ja keskusta ovat uudessa hallituksessa, omien tavoitteiden läpisaaminen tulee olemaan vihreille erittäin hankalaa.

Kannatuksen kääntämiselle nousuun sen sijaan on hyvät mahdollisuudet. Iso-Britanniassa julkaistun tutkimuksen mukaan oppositiopuolueet, jotka vaikuttavat olevan kiinnostuneita hallitusvastuusta tulevaisuudessa, vaikuttavat äänestäjistä vakuuttavimmilta vaihtoehdoilta. Tutkija Ka Maedan mukaan myös pyrkimys liittoumiin ja yhteistyöhön hyödyttää oppositiopuolueita.

Yksi kokenut vihreä vaikuttaja muistuttaa, että oppositiopolitiikan tekeminen on helpompaa kuin hallituspolitiikassa onnistuminen.

”Ihmisten on helppo olla reaktiivisia. Aina voi arvostella sitä, mitä muut esittävät ja tekevät. On kuitenkin paljon vaikeampaa vallan kahvassa sanoa, mitä oikeasti tehdään, eli se, mihin muut sitten reagoivat.”

Juha Honkonen, Jukka Vahti

Lähteenä käytetty vihreiden poliitikkojen taustahaastatteluja, julkaisua British Journal of Political Science (Cambridgen yliopisto) sekä teosta Erkki Berndtson: Politiikka tieteenä.

Lanka Seuraa vihreiden puoluekokousta: www.vihrealanka.fi

vihreät 




Viite