Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nämä kymmenen sanaa ratkaisevat metsien tulevaisuuden

4.11.2009 14.14

Lasse Leipola

Kansainvälisen ilmastokokouksen sopimusluonnoksen tekstikatkelmasta on noussut kiista. Metsien suojelun takaava pätkä hävisi luonnoksesta lokakuussa käytyjen Bangkokin neuvottelujen viime metreillä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseinen tekstipätkä kuuluu: safeguards against the conversion of natural forests to forest plantations, eli suojaukset, joilla estetään luonnonmetsien muuttaminen viljelymetsiksi.

Ympäristöjärjestöt varoittavat, että jos näitä kymmentä sanaa ei palauteta sopimukseen, voi ilmastosopimus johtaa tilanteeseen, jossa useille kehitysmaille maksetaan miljoonia sademetsien muuttamisesta palmuöljyplantaaseiksi.

Katkelman palauttamiseen on aikaa vain muutama päivä, sillä perjantaina päättyvien Barcelonan neuvottelujen jälkeen lisäyksiä ei enää tehdä. Ilmastosopimus on määrä allekirjoittaa Kööpenhaminassa joulukuussa.

Reutersin mukaan tekstin poistamista kannattivat EU ja useat keskisen Afrikan valtiot. Jälkikäteen Euroopan komission edustaja sanoi, että katkelman poistaminen oli onneton kömmähdys.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos  metsät 


Lisää aiheesta:Viite