Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Naiset haluavat paeta yliopistolta

27.6.2011 9.48

Saija Räsänen

Yli 60 prosenttia Tieteentekijöiden liiton yliopistoissa työskentelevistä jäsenistä on harkinnut siirtymistä pois yliopiston leivistä, selviää Tieteentekijöiden liiton Huojuva lato – isäntiä ja isäntien varjoja -raportista.

Yliopistojen naisia lähtö houkutti selvästi useammin kuin miehiä. Tohtorin tutkinnon suorittaneista määräaikaisina työskentelevistä opettajanaisista lähes kolme neljästä ja miehistä alle puolet oli harkinnut lähtöä.

"Naiset tekevät miehiä useammin pätkätöitä, heille kertyy enemmän hallinnollisia tehtäviä, miesten ja naisten palkkaerot ovat kasvaneet", pohtii Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi syitä naisten lähtöhaluihin.

Raportin mukaan sukupuolten välinen palkkaero on merkittävä. Kun miesten keskipalkka oli viime vuoden lopussa 3536 euroa kuukaudessa, oli se naisilla vain 3161 euroa. Liiton aiempiin jäsenkyselyihin verrattuna miesten ja naisten palkkaero on lähtenyt kasvuun.

Pysyvässä työsuhteessa miehistä oli 41 prosenttia ja naisista 36 prosenttia. Tässäkin suhteessa tilanne on naisten kannalta huonontunut liiton edellisiin kyselyihin verrattuna.

tasa-arvo  yliopistot 
Viite