Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Viljaa.
Ruokaa. ”EU alkoi alun perin maksaa maataloustukia turvatakseen kaikille kansalaisille ruoan pöytään. Nyt pitäisi selättää myös ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, Itämeren saastuminen...”, Satu Hassi listaa.SXC

Ruokaa. ”EU alkoi alun perin maksaa maataloustukia turvatakseen kaikille kansalaisille ruoan pöytään. Nyt pitäisi selättää myös ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, Itämeren saastuminen...”, Satu Hassi listaa.

Nalle Wahlroosin ja prinssi Charlesin rahat vaarassa – äänestys ensi keskiviikkona

7.3.2013 14.10

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti äänestää ensi viikolla uudesta maatalouspolitiikasta. Käytännössä äänestetään muun muassa siitä, ovatko viherryttämistoimet pakollisia tai onko EU:n ympäristölakeja pakko noudattaa.

”Maatalousvaliokunta ei tukenut komission esitystä, että tilojen tulee noudattaa torjunta-ainedirektiiviä sekä vesistöjä suojelevaa vesipuitedirektiiviä. Valiokunta antaisi tukia tiloille, jotka likaavat pohjavesiä ja käyttävät kiellettyjä hormoneja ja antavat humuksen valua pelloilta pois. Lisäksi valiokunta jatkaisi peltojen raivaamista turvemaille, vaikka tämä aiheuttaa isot hiilidioksidipäästöt”, vihreiden euroedustaja Satu Hassi kirjoittaa sivuillaan.

Hänen mukaansa kyseessä on Itämeren kannalta vaalikauden tärkein päätös.

”Traktorin nokka pitäisi suunnata menneisyyden ja sinilevän sijasta kohti tulevaisuutta, ympäristöfiksua maataloutta, puhdasta Itämerta ja ilmastonsuojelua.”

Samalla on tarkoitus päättää myös maataloustukien jatkosta. Europarlamentin vihreät ovat esittäneet maataloustukiin 100 000 euron kattoa.

”Tällä säästettäisiin 4,8 miljardia vuodessa. Valiokunta ehdottaa rajaa 300 000 euroon, joka leikkaisi tukia vain noin tuhannesosalla tiloista, ehkä sentään Björn Wahlroosilta ja prinssi Charlesilta, mutta ei kovin monelta muulta. Nykyisin viidesosa tiloista nostaa neljä viidesosaa EU-maataloustuista”, Hassi kirjoittaa.

maatalous 
Viite