Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WSOY

Naomi Kleinin kirjan kansi.
Kiistelty kirja. Naomi Kleinin kirja on saanut ruusuja ja risuja. Miten käy siihen perustuvalle elokuvalle?WSOY

Kiistelty kirja. Naomi Kleinin kirja on saanut ruusuja ja risuja. Miten käy siihen perustuvalle elokuvalle?

Naomi Kleinin Tuhokapitalismi taipui elokuvaksi – katso traileri!

5.11.2009 13.29

Lasse Leipola

Kanadalaistoimittaja Naomi Kleinin kirjasta Tuhokapitalismin nousu tehty elokuva esitetään tänään ensimmäistä kertaa Suomessa. Vuonna 2007 alkuperäisnimellä Shock Doctrine julkaistuun kirjaan perustuvan elokuvan on ohjannut Michael Winterbottom.

Kleinin kirjan mukaan kapitalismia tukee eräänlainen shokkihoito, jossa väkivaltaisten ja traumaattisten tapahtumien, kuten poliittisten järjestelmien romahdusten aiheuttamaa sekasortoa hyödynnetään talouden ohjailussa.

Kirja sai osakseen paljon kritiikkiä. Esimerkiksi Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan:

”Jotenkin minulla oli jatkuvasti tunne, että pitäisi kuulla myös toinen mielipide. Meniköhän kaikki juuri näin? Kleinille koko historia on maailmanlaajuista oikeiston juonta. Salajuoniteoriat ovat kiehtovia, mutta kuuluvat kaunokirjallisuuteen.”

Elokuvassa itsekin esiintyvä Klein ei pitänyt Winterbottomin tulkinnasta ja on sanoutunut irti elokuvaversiosta.

Winterbottom on aiemmin ohjannut muun muassa elokuvat Welcome to Sarajevo, 24 Hour Party People ja The Road to Guantanamo. Naomi Klein nousi julkisuuteen kirjoitettuaan vuonna 2000 ilmestyneen kapitalismikriittisen kirjan No Logo.

Elokuvan traileri:

Elokuva esitetään tänään klo 18 alkavassa Doc Lounge -tapahtumassa helsinkiläisravintola Bellyssä, minkä jälkeen seuraavat näytökset ovat ensi viikolla alkavilla Lens Politica -festivaaleilla. Toisin kuin jutussa alunperin luvattiin, Shock Doctrinea ei arvioida 13.11. ilmestyvässä lehdessä.

elokuvat 




Viite