Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / oh simone (CC-BY-NC-SA)

YK:n päärakennus.
Pelipaikka. Ilmastoneuvotteluita yritetään vauhdittaa tänään New Yorkissa.Flickr / oh simone (CC-BY-NC-SA)

Pelipaikka. Ilmastoneuvotteluita yritetään vauhdittaa tänään New Yorkissa.

New Yorkissa odotetaan Obaman puhetta ja Kiinan linjauksia

22.9.2009 9.29

Lasse Leipola

Noin sadan maan päämiehet kokoontuvat tänään New Yorkissa YK:n ilmastokokoukseen. Tapaamisen tavoitteena on edistää neuvotteluja ja valmistella kansainvälistä ilmastosopimusta, joka on määrä allekirjoittaa Kööpenhaminassa ensi joulukuussa.

Tilaisuuden aloittaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Taitavana puhujana tunnetun Obaman puheelta odotetaan paljon, sillä Yhdysvaltojen rooli ja tavoitteet ilmastoneuvotteluissa ovat olleet tähän asti hieman epäselvät. Maan ilmastolaki, jota Obama on voimallisesti tukenut, seisoo tällä hetkellä senaatissa.

EU:n neuvottelijat varoittivat viime viikolla, että Yhdysvaltojen jähmeys saattaa kaataa koko sopimuksen.

Kiinan odotetaan esittävän tänään uusia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ilmastosopimuksen vauhdittamiseksi. Kiinan toivotaan ratkaisevan teollisuus- ja kehitysmaiden välinen pattitilanne. Kehitysmaat vaativat taloudellista tukea päästöjen vähentämiseen.

Suomen WWF moittii EU:n ja erityisesti Suomen vaitonaista roolia ilmastoneuvotteluissa.

”Kehitysmaiden silmissä EU on suurten puheiden ja pienten tekojen maa. Edelleen on epäselvää, onko EU valmis sitoutumaan 30 prosentin päästövähennyksiin Kööpenhaminassa”, sanoo järjestön ilmastoasiantuntija Marja Kaitaniemi.

Hän ihmettelee, miksi EU ei ole tehnyt vielä yhtään kehitysmaiden silmissä uskottavaa esitystä rahoitusongelman ratkaisemiseksi.

Järjestön mukaan Suomen tulisi ottaa mallia Ruotsista, joka on toiminut aktiivisesti EU:n ilmastopolitiikan edistämiseksi ja asettanut 40 prosentin päästövähennystavoitteet vuodelle 2020.

”Valitettavasti Suomelle tuntuu neuvottelukantoja muodostettaessa olevan epäselvää, mikä Suomelle on tärkeintä: vaarallisen ilmastonmuutoksen torjuminen vai lyhytnäköinen kansallisten etujen valvominen.”

ilmastoneuvottelut 




Viite