Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Niinistö: En osallistunut Tynkkysen solmiovalintaan

19.9.2013 15.06

Sammeli Heikkinen

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen piti eilen keskiviikkona kohinaa herättäneen vihreiden ryhmäpuheen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlassa.

Etenkin perussuomalaiset tuomitsivat Tynkkysen puheen Venäjän vastaiseksi. Kansanedustaja Mika Niikko puhui MTV3:n haastattelussa provokaatiosta, kansanedustaja Juho Eerolan säestämänä. Myös demaripuhemies Eero Heinäluoma moitti Tynkkystä.

Mitä Tynkkynen sitten sanoi (koko puhe vihreiden sivulla)? Perussuomalaiset ja Heinäluoman säikäyttänyt kohta on ilmeisesti tämä:

"Perusoikeuksia loukkaamalla ei turvata kansallista yhtenäisyyttä, vaan horjutetaan kansalaisten uskoa valtiovallan oikeutukseen. Pieni Suomi on menestynyt kansanvallan ansiosta. Myös demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava Venäjä on kaikkien etu."

Kenties puhettakin suurempi synti oli se, että Tynkkynen oli sonnustautunut sateenkaaren väriseen solmioon.

Oliko Tynkkysen solmiovalinta ja puhe vihreiden vastaisku Paavo Arhinmäen (vas) sateenkaarilipun heiluttamiselle, puheenjohtaja Ville Niinistö?

"En ole osallistunut mitenkään Oraksen solmiovalintaan. Minusta siinä on vaikea nähdä mitään massiivista suunnitelmaa. Eiköhän Oras ole valinnut solmionsa itse."

Yllätyitkö kravatin ja puheen aiheuttamasta reaktiosta?

"Nykyajan julkinen keskustelu keskittyy hypetykseen asioiden muodoista. Sellaisessa mediailmapiirissä on odotettavaa, että tällaiset kannanotot – mikä tämäkin selvästi oli – saavat huomiota.”

Yllätyitkö Heinäluoman kommenteista?

"Oli sillä tavalla yllättävää, että puhemiehen pitäisi välttää puuttumasta poliittisten näkemysten esittämiseen edes epäsuorasti.”

Mitä mieltä itse olet Tynkkysen puheesta?

"Se mitä Oras sanoi, on Suomen ulkopolitiikan ydintä. En näe siinä mitään sellaista, mistä kenenkään suomalaisen pitäisi pahastua. Suomalaisessa poliittisessa keskustelussa on edelleen kaikuja 1970-luvulta, kun avoin mutta korrekti tapa tuoda esiin Venäjän yhteiskunnallisia ongelmia herättää tällaisen itsesensuurikeskustelun."

venäjä  politiikka  itsesensuuri 
Viite