Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

VALOA. Aurinko loi säteensä kokouspaikalle sunnuntaiaamuna, kun historiallisen pitkä palaveriurakka oli saatu päätökseen.Juha Honkonen

VALOA. Aurinko loi säteensä kokouspaikalle sunnuntaiaamuna, kun historiallisen pitkä palaveriurakka oli saatu päätökseen.

Niinistö tyytyväinen ilmastosopuun

11.12.2011 19.37

Juha Honkonen

DURBAN. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) on tyytyväinen tänään sunnuntaina päättyneeseen Durbanin ilmastokokoukseen.

"Durbanissa saavutettu ilmastosopu on historiallinen, koska kaikki taloudet tulevat jatkossa päästövähennysten piiriin. Puutteistaan huolimatta tiekartta globaaleihin sitoviin päästövähennysvelvoitteisiin on Kioton sopimukseen verrattava edistysaskel ilmastoneuvottelujen historiassa. Tältä pohjalta on edelleen mahdollista rajoittaa ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen", Niinistö sanoo Vihreälle Langalle.

Kioton pöytäkirjan jatkokaudesta saatiin sovittua, mutta se kattaa vain noin 15 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Teollisuusmaista ulkopuolelle jäivät Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Japani ja Kanada.

Globaalisti kattavan ilmastosopimuksen aikataulua saatiin täsmennettyä: sopimus on määrä tehdä 2015 niin, että se astuu voimaan viimeistään 2020.

"Ennen kokousta pelkona oli, että Durbanissa vain toimeenpannaan Cancúnin päätöksiä. Nyt EU:n johdolla saimme aikaan paljon enemmän. Nyt neuvotteluja vetivät ne, jotka halusivat kunnianhimoisia ratkaisuja, eivät ne, jotka halusivat välttää vastuutaan. EU:n, köyhimpien maiden ja saarivaltioiden liitto oli tärkeä saavutus, joka varmasti kantaa myös tulevien vuosien neuvotteluissa riittävien päästövähennysten aikaansaamiseksi", sanoo Niinistö.

Vaikka Suomen sijoitus CCPI-ilmastovertailussa putosi kuusi pykälää sijalle 37, sai maamme nykydelegaatio kehuja. Yksi merkittävä edistysaskel on ollut ilmastopaneelin perustaminen tänä syksynä.

"Suomen rooli neuvotteluissa oli tärkeä, kun yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa edistimme EU:n liittoutumista muiden päästövähennyksiä tavoittelevien maaryhmien kanssa. Päästövähennysten toteuttaminen edistää myös vihreää taloutta ja Suomessakin kannattaa työpaikkojen ja taloudenkin takia panostaa päästövähennyksiin ja ympäristöteknologiaan", Niinistä kertoo.

 

niinistö  Durban 




Viite