Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Danwatch

Raportin kansikuva, jossa kongolainen lapsi.
Bad connections. Danwatchin raportin mukaan suomalaistenkin matkapuhelimilla on ikäviä yhteyksiä Kongon kaivosteollisuuteen. Danwatch

Bad connections. Danwatchin raportin mukaan suomalaistenkin matkapuhelimilla on ikäviä yhteyksiä Kongon kaivosteollisuuteen.

Nokialle moitteita kongolaisen koboltin käyttämisestä

12.6.2008 12.03

Taina Ahtela

Ainakin Nokian, LG:n, Motorolan ja Samsungin matkapuhelinten akuissa käytetään kongolaista kobolttia. Yhtiöt saattavat näin tukea koboltin laitonta maastavientiä ja epäoikeudenmukaista kaivostoimintaa, jopa vakavia ihmisoikeusloukkauksia, sanotaan yritysten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta seuraavan Danwatchin raportissa.

Tanskalaisen Danwatchin mukaan matkapuhelinvalmistajat kiistivät vielä vähän aikaa sitten tietävänsä koboltin ja muiden raaka-aineiden alkuperän, mutta se on selvitettävissä.

Raportin mukaan puhelinvalmistajat tietävät kaivosteollisuuden riskit, mutta niillä ei ole systemaattista politiikkaa riskien välttämiseksi.

Nokia korostaa, että Kongon demokraattisella tasavalla on laillinen kaivosteollisuus, jota YK ja muut riippumattomat asiantuntijat arvioivat säännöllisesti.

”Nokia vaatii, että kaikki alihankkijat käyttävät laillisia materiaalilähteitä sekä noudattavat paikallisia ja kansainvälisiä lakeja”, viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan Nokia on esimerkiksi ohjeistanut alihankkijoitaan, etteivät nämä osta tantalaattia tai tinakiveä Kongosta, koska ne on saatettu salakuljettaa laittomista kaivoksista.

Huovisen mukaan myös Nokia epäilee, että pieni osa Kongon kobolttimarkkinoista toimii laittomasti eikä huomioi ihmisoikeuksia.

”Metallimarkkinoiden toimintaketju ei ole aina tarpeeksi läpinäkyvä valmistajille ja heidän alihankkijoilleen. Toimitusketjuun tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä, jotta tarkastusmekanismit ja sovitut standardit toimisivat läpi koko hankintaketjun”, Huovinen sanoo.

Hänen mukaansa ongelma koskee koko elektroniikkateollisuutta. Nokia on mukana elektroniikka- ja tietotekniikka-alan järjestöjen Gesin ja EICC:n vastuuhankkeissa

kaivosteollisuus  yhteiskuntavastuu 
Viite