Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Creative Commons

Nokian rakennus pimeässä.
Lakialoitepaja? Lex Nokian masinoinnista syytetty Nokia vaikuttaa lainsäädäntöön myös hyvässä, eli ympäristösäädöksissä. Creative Commons

Lakialoitepaja? Lex Nokian masinoinnista syytetty Nokia vaikuttaa lainsäädäntöön myös hyvässä, eli ympäristösäädöksissä.

Nokian masinoima EU-direktiivi poistaa hehkulamput markkinoilta

13.2.2009 8.28

Anu-Elina Lehti

Elektroniikkajätti Nokia vaikuttaa lainsäädäntöön Euroopan komissiossa, sanoo ympäristöpolitiikan tutkija Petrus Kautto tuoreessa väitöskirjassaan.

Nokia oli yksi tärkeimpiä vaikuttavia tahoja vuonna 2005 voimaan tulleessa EuP-direktiivissä, joka säätelee sähköisten ekotuotteiden suunnittelua. Yksi direktiivin ansioista on, että vanhanaikaiset hehkulamput poistuvat markkinoilta.

Vaikka direktiivi on ympäristön kannalta edistyksellinen, Nokia on pysynyt saavutuksestaan hiljaa. Petrus Kauton mukaan kaikki osapuolet kokevat lobbauksen araksi asiaksi.

”Ihmisten mielestä on huono juttu, että isot yritykset pääsevät vaikuttamaan asioihin.”

Nokia muutti 1990-luvun lopulla viestintästrategiaansa, koska aggressiivisia lobbareita alkoi olla komissiossa liikaa. Samaan aikaan EU loi ensimmäiset elektroniikka-alaa koskevat direktiivit, jotka aiheuttivat yrityksille lisäkustannuksia ja kehitystöitä.

”Nokian lobbaus muuttui yhteistyöhakuisemmaksi. Kritiikin sijaan yritys on tukenut komission aloitteita ja mahdollistanut sen, että heitä kuunnellaan. Näin he ovat luoneet komissioon luottamukselliset suhteet”.

Suomen ympäristökeskuksessa työskentelevän Kauton mukaan Nokian lisäksi myös monet muut kansainväliset suuryritykset vaikuttavat suoraan komissioon. Pisimpään lakeihin ovat vaikuttaneet eurooppalaiset autojätit.

Kauton mielestä komission ja suuryritysten välinen lehmänkauppa ei ole tarpeeksi läpinäkyvää.

Kansalaisilla ei ole mahdollisuuksia selvittää, millä perusteella komissio tekee ratkaisunsa.

”Valmisteluasiakirjoista saa jonkinlaisen käsityksen, mutta tarkemman kuvan saamiseksi on pitänyt olla onnea, oikeat haastateltavat ja muuta materiaalia. Se tekee asiasta ongelmallisen.”

Suomea kuohuttavaan niin sanottuun Lex Nokiaan Kautto ei ota kantaa.

”Suomessa tilanne on erilainen, sillä EU-tasolla Nokia on yksi iso toimija muiden joukossa.”

Eduskunta päättää helmikuun aikana poikkeuksellisesta laista, joka antaa työnantajalle oikeuden tarkkailla työntekijöiden sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja.

Helsingin Sanomat kertoi 1. helmikuuta, että Nokia on painostanut virkamiehiä, jotta Lex Nokia hyväksyttäisiin eduskunnassa. Lehden mukaan yhtiö uhkasi lähteä Suomesta, jos lakia ei hyväksytä. Nokia on kiistänyt väitteen.

lobbaus 
Viite