Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Animalia

siat
Kivut pois. Norjalaiset välittävät enemmän porsaiden hyvinvoinnista kuin lihaan mahdollisesti tulevasta karjunhajusta. Animalia

Kivut pois. Norjalaiset välittävät enemmän porsaiden hyvinvoinnista kuin lihaan mahdollisesti tulevasta karjunhajusta.

Norjalaiset tuomitsevat porsaiden kastraation ilman kivunlievitystä

20.7.2010 11.02

Saija Räsänen

Suurin osa norjalaisista ei hyväksy porsaiden kirurgista kastraatiota ilman kivunlievitystä, selviää tuoreesta norjalaistutkimuksesta. Asiasta kertoo Eläinten hyvinvointikeskus.

Reilun tuhannen vastaajan kyselyssä 77 prosenttia vastaajista ei hyväksynyt kirurgista kastraatiota ilman kivunlievitystä.

Kuluttajat suhtautuivat epäillen myös immunologiseen kastraatioon, joka on tällä hetkellä kirurgisen kastraation vahvin vaihtoehto. Epäilyn aiheena oli immunologisen kastraation vaikutus lihan turvallisuuteen. Norjalaiset olivat kuitenkin valmiita hyväksymään immonologisen kastraation, mikäli viranomaiset havaitsevat sen turvalliseksi.

Karjuporsaat kastroidaan Eläinten hyvinvointikeskuksen mukaan monissa maissa ilman nukutusta tai kivunlievitystä, jotta vältyttäisiin lihaan mahdollisesti ilmaantuvalta eläimen hajulta. Toimenpidettä on arvosteltu ankarasti sen eläimelle tuottaman kivun vuoksi.

Norjassa karjuporsaiden kastraatio on ollut vuodesta 2002 sallittu vain eläinlääkärin suorittamana anestesiana. Karjuporsaiden kastraatio aiottiin kieltää Norjassa kokonaan vuonna 2009, mutta vaihtoehtoisten menetelmien puute on siirtänyt kieltoa.

Tutkimuksen tilasi norjalainen Animalia, ja sen toteutti markkinatutkimusyritys Synovate Ltd. Tutkimus on julkaistu Research in Veterinary Science- lehdessä.

eläinoikeudet 
Viite