Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Norpan suojelu jatkuu Saimaalla vapaaehtoisena

1.2.2010 13.28

Riikka Suominen

Saimaannorpan suojelua selvittänyt työryhmä ei ehdota Saimaan keväisen verkkokalastuksen kieltämistä lain voimalla. Työryhmä jätti tänään raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk).

Työryhmä esittää mietinnössään, että norpan tärkeimmät lisääntymisalueet pitää rauhoittaa yhtenäisellä 1 500 neliökilometrin kokoisella suojelualueella. Siellä verkkokalastus, kalatäkyinen koukkukalastus ja isorysäpyynti kielletään huhtikuun puolivälin ja kesäkuun lopun välisenä aikana.

Ensisijaisesti suojelualue muodostetaan vapaaehtoisten sopimusten avulla, kuten Saimaalla toimitaan nykyisinkin. Vesialueen omistaja saa suojelusta korvauksen.

Jos suojelualuetta ei saada yhtenäiseksi marraskuun loppuun mennessä tai sopimuskustannukset kasvavat liikaa, kalastusrajoitusalue ehdotetaan muodostettavaksi valtioneuvoston asetuksella.

Työryhmässä mukana ollut Suomen luonnonsuojeluliitto aikoo jättää ehdotuksesta eriävän mielipiteen.

"Nyt ehdotettu alue on niin pieni ja repaleinen, että kuutit eivät voi tietää, mihin siellä ei pidä eksyä", järjestön toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen sanoo.

Luonnonsuojeluliitto haluaisi suuremman, 2 000 neliökilometrin kokoisen, alueen, jossa verkkokalastus olisi kalastuslain nojalla kielletty vuoden ympäri.

"Nykyinen suojelutaso ei riitä edes pitämään norppakantaa nykyisellä tasollaan", Yrjö-Koskinen sanoo.

Metsähallitus on asettanut tavoitteeksi 400 hylkeen kannan vuonna 2020, mutta norppakanta on viime vuosina vähentynyt noin 280 yksilöstä noin 260 yksilöön,

Verkkoihin kuolee vuosittain noin 10–30 norppaa, pääasiassa kuutteja. Lukumäärää on vaikea arvioida, sillä kaikkia kalanpyydyskuolemia ei ilmoiteta Metsähallitukselle. Suurin osa norpista jää vapaa-ajankalastajien verkkoihin huhti-kesäkuussa.

luonnonsuojelu 


Lisää aiheesta:Viite