Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Romanileiri.
Häädetyt. Vielä viime kesänä sosiaalikeskus Sataman pihassa oli romanien leiri.Lasse Leipola

Häädetyt. Vielä viime kesänä sosiaalikeskus Sataman pihassa oli romanien leiri.

Nuoret hätistellään pois sosiaalikeskus Satamasta

1.3.2011 15.57

Saija Räsänen

Helsingin kaupunki on irtisanonut Kalasatamassa sijaitsevan sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen purkamista perustellaan rakennuksen huonolla kunnolla ja Kalasataman nopeutuneilla rakennussuunnitelmilla.

Sataman aktiivien mukaan talon tontille ei vielä ole suunniteltu mitään, eikä nykyisen rakennuksen turvattomuudesta ole näyttöä. Sosiaalikeskuksen käyttäjät epäilevät talon purkamisen taustalla olevan muita kuin virallisesti ilmoitettuja syitä.

"Pelko romanien paluusta kaupunkiin ja Sataman ympäristöön on todellinen syy tälle häädölle", sanoo Sataman aktiivi Illusia Girs tiedotteessa.

Sataman väki antoi romanikerjäläisten majoittua sosiaalikeskuksen pihamaalla ennen kuin näistä valtaosa palasi kotimaihinsa talven kynnyksellä. Kaupunki harkitsi vuokrasopimuksen purkua jo viime syksynä, mutta silloin nuoret saivat jäädä.

Pääosin Sataman toiminta koostuu muusta kuin romanien auttamisesta: kahden viime vuoden aikana tilassa on pyöritetty kahvilaa, teatteriryhmiä, pyöräpajaa, rumpuryhmää sekä taidetyöpajoja. Talossa on myös järjestetty kymmeniä erilaisia tapahtumia tukikeikoista kansankeittiöihin.

Aktiivien mukaan sosiaalikeskuksen toiminta tulee jatkumaan tulevaisuudessa, vaikka paikka vaihtuisikin.

nuoret  romanit 
Viite