Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nuorisojärjestöt tyrmäävät Wille Rydmanin ehdottaman pakolaiskiellon

23.2.2010 12.33

Noora Jussila

Kokoomusnuorten puheenjohtajan Wille Rydmanin ehdotus kiintiöpakolaisten vastaanottamisen lopettamisesta saa kovaa kyytiä muiden puolueiden nuorisojärjestöiltä.

Rydman ehdotti sunnuntain Hufvudstadsbladetissa, että Suomen pitäisi luopua kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Hänen mukaansa kiintiöillä voidaan ostaa vain hyvää omaatuntoa eikä ratkaista oikeita ongelmia

Kokoomusnuoret eivät saa ajatuksilleen tukea kahden muun suuren puolueen, sdp:n ja keskustan nuorisojärjestöistä.

"Meidän velvollisuutemme on auttaa ihmisiä hädässä ja silloin Suomeen pitää ottaa myös kiintiöpakolaisia", demarinuorten puheenjohtaja Heta Välimäki sanoo.

Hänen mielestään maahanmuutosta on hyvä keskustella, mutta hän toivoisi asiasta asiallista ja rakentavaa keskustelua.

"Voi olla, että Rydman halusi herättää maahanmuuttokeskustelua, mutta tämä tuntuu menevän överiksi siinä mielessä, että monikulttuurisuus kuitenkin on Suomelle rikkaus toisin kuin Rydman väittää."

Välimäen mielestä kokoomusnuorten avaus ei tullut yllätyksenä, sillä kokoomuksessa vastaavia irtiottoja on aiemmin tehnyt esimerkiksi eurovaaliehdokas Kai Pöntinen. Kuten aiemmin Pöntisen tapauksessa, kokoomus on puolueena irtisanoutunut Rydmanin kommenteista.

Keskustanuorten puheenjohtajan Antti Kurvisen mielestä Suomen pitää ottaa kiintiöpakolaisia jatkossakin, mutta ehkä vähemmän kuin nyt.

"Rydmanin esitys on erittäin raju ja epäsosiaalinen ja se olisi heikkoa Suomen globaalin vastuun kantamisen kannalta. Olen kuitenkin valmis keskustelemaan pakolaiskiintiöiden pienentämisestä, ja samaa mieltä Rydmanin kanssa siitä, että suuri pakolaiskiintiö ei ole paras tapa kantaa globaalia vastuuta ja tehdä kehitysyhteistyötä."

Pakolaiskiintiön pienentämisestä säästyvät rahat Kurvinen ohjaisi kehitysyhteistyöhön. Hänen mielestään monikulttuurisuus ei ole Suomelle uhka, mutta maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan selvennystä niin valtion kuin keskustankin taholta.

"Tässä vaiheessa heitän pallon ukkopuolueelle keskustalle, jonka maahanmuuttopoliittinen linja on sekava."

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajien mukaan Rydman unohtaa puheissaan pakolaisten ihmisoikeudet.

"Suomen vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrä on varsin pieni. Nykyisin Suomessa tarvitaan lisää väyliä lailliseen maahanmuuttoon sekä viisumivapautta, jotta esimerkiksi tutkijat, taiteilijat ja nuoret pystyvät liikkumaan helpommin rajojen yli. Ihmisoikeudet ja vapaudet eivät synny suomalaisuudesta", sanoo Vinon puheenjohtaja Heikki Sairanen.

Vinon mukaan maahanmuuttoon liittyy ongelmia kuten mihin tahansa merkittävään yhteiskunnalliseen ilmiöön.

maahanmuutto 
Viite