Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Nuoria Alppilan lukiossa.
Maksajia. Nuoret joutuvat hoitamaan eläkkeelle siirtyvät sukupolvet. Mikael Ahlfors

Maksajia. Nuoret joutuvat hoitamaan eläkkeelle siirtyvät sukupolvet.

Nuorisojärjestöt toivovat nyt oikeudenmukaisia uudistuksia eläkeikään

11.3.2009 11.31

Lasse Leipola

Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat toivovat, että eläkeikää pohditaan jatkossa myös nuorten ehdoilla. Hallitus veti tänään keskiviikkona pois ehdotuksensa eläkeiän korottamisesta.

”Toivomme, että sukupolvien välinen solidaarisuus pidetään mielessä ja ettei muuttuvaa huoltosuhdetta maksateta pienillä ikäluokilla”, sanoo vihreiden nuorten puheenjohtaja Erkki Perälä.

Hän toivoo, että hallituksen ehdotuksen kaatumisesta huolimatta muutokset tehdään pian, jotta suuretkin ikäluokat osallistuvat eläketalkoisiin.

Keskustanuorten puheenjohtaja Tuomo Puumala haluaa korostaa, että eläkekysymys on eri sukupolvien välinen yhteinen hanke, jossa tulee välttää vastakkaiasettelua.

”Huoltosuhteen muutosta ei voi ylidramatisoida. Maailmanhistoria ei tunne toista yhtä merkittävää muutosta väestöpyramidissa”, Puumala sanoo.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo, että ehdotuksen vetäminen takaisin palauttaa luottamuksen järjestelmään.

”Ehdotushan olisi tullut täysimääräisenä voimaan vasta, kun suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä, joten kyllä tämä on nuorten kannalta hyvä asia”, Saramo sanoo.

Hänen mielestään on huolestuttavaa, jos muutenkin epävarmuudessa elävältä pätkätyösukupolvelta viedään luottamus eläketurvaan.

”Ihmisiä on ajettu yksityisiin eläkekassoihin, mutta nyt on nähty, miten niille on käynyt. Rahaa kyllä on, mutta se on poliittisesta tahdosta kiinni, miten se käytetään”, hän sanoo.

Demarinuorten puheenjohtaja Heta Välimäki on huolissaan työelämässä jaksamisesta.

”Eläkeikä on jo nykyisin joustanut 63 vuodesta 68 vuoteen ja silti eläkkeelle jäädään tuota nuorempana. Olemme erittäin tyytyväisiä, että tämä esitys vedetään pois ja toivomme, että työssä jaksamiseen kiinnitettäisiin nyt huomiota”, Välimäki sanoo.

Hänen mielestään on selvää, että eläkeikä tulee nousemaan, mutta menettelytapa oli tällä kertaa huono.

työelämä 


Lisää aiheesta:Viite