Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nuorten äänet ovat vielä jakamatta

14.12.2010 10.04

Saija Räsänen

Vain yhdeksän prosenttia nuorista on päättänyt varmasti, ketä äänestää ensi kevään eduskuntavaaleissa, selviää T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston tutkimuksesta.

Yli 60 prosentille nuorista äänestysvalinta on vielä täysin avoin. 30 prosenttia on valinnut puolueen, mutta ei vielä ehdokasta.

Tärkein yksittäinen vaalikysymys nuorille on tutkimuksen mukaan opintotuen korottaminen: 34 prosenttia valitsi sen kolmen eniten ehdokasvalintaan vaikuttavan aiheen joukkoon. Nuorilla miehillä maahanmuutto nousi vielä merkittävämmäksi aiheeksi. Miehistä selvä enemmistö, 66 prosenttia, rajoittaisi maahanmuuttoa.

Yleisin syy jättää äänestämättä on tutkimuksen mukaan vaikutusmahdollisuuksien vähäisyys.

"Nuori kokee äänestämisen mielekkääksi vain silloin, kun hän tietää millaisia asioita puolueet ajavat ja osaa hahmottaa oman sijaintinsa poliittisella kartalla", sanoo johtava tutkija Mikael Thuneberg T-Mediasta.

Tutkimus toteutettiin verkkokeskusteluna ja lomakekyselynä syys-marraskuussa 2010. Verkkokeskusteluun osallistui noin 100 nuorta. Lomakekyselyyn vastasi yhteensä 2144 ikäluokkaan 16-21 vuotta kuuluvaa nuorta.

nuoret  eduskuntavaalit 
Viite