Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NYT: Kohuputkesta päätös vasta vaalien jälkeen

11.11.2011 9.48

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti eilen torstaina, että maan hallitus selvittää tarkkaan suunnitellun Keystone XL -öljyputken reitin. Asiasta kertoo New York Times verkkosivuillaan.

Energiayhtiö TransCanadan on suunnitellut öljyputkea, joka kuljettaisi Kanadan Albertan alueen öljyhiekasta valmistettua raakaöljyä Meksikonlahden rannalla sijaitseviin yhdysvaltalaisiin jalostamoihin. Hanke on herättänyt runsaasti vastustusta, sillä sen on katsottu sitovan Yhdysvallat vuosikymmenien ajaksi fossiilisiin polttoaineisiin. Kanadalaiset ovat puolestaan varoittaneet myyvänsä öljyn Aasiaan, jos Yhdysvallat torppaa hankkeen.

Lisäselvitykset kestävät ainakin vuoden, joten vaikea päätös putkesta päästään tekemään vasta ensi vuoden presidentinvaalien jälkeen. Ympäristöjärjestöt ovat uhanneet vetää tukensa pois Obamalta, jos tämä ei estä putkihanketta.

New York Timesin mukaan öljyputkipäätös ei ole ainoa hankala ympäristöasia, jota Obama on päättänyt lykätä vaalien jälkeiseen aikaan. Esimerkiksi savusumuasetuksien tarkastelua lykättiin jo vuoteen 2013.

Viime sunnuntaina tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat vastustamaan putkea Valkoisen talon edustalle Washingtonissa.

luonnonsuojelu  ilmastonmuutos  öljy  saasteet  yhdysvallat 
Viite