Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Pianon koskettimet.
Norsua näppäillen? Norsunluuta on perinteisesti käytetty muun muassa pianon koskettimissa.SXC

Norsua näppäillen? Norsunluuta on perinteisesti käytetty muun muassa pianon koskettimissa.

NYT: Norsuja suojeleva laki kismittää muusikoita

21.3.2014 9.22

Lasse Leipola

Yhdysvallat on kiristämässä norsunluuta ja muita harvinaisista eläimistä tai kasveista peräisin olevia materiaaleja koskevaa lainsäädäntöään, millä on yllättäviä seurauksia.

New York Times kertoo verkkosivuillaan, että uudet säännökset ärsyttävät muun muassa antiikkikauppiaita ja muusikoita.

”En yrititäkään vähätellä sitä, etteikö tällä olisi vaikutuksia moniin eri toimialoihin”, asiasta vastaavaa osastoa maan kala- ja villieläin ministeriössä johtava Craig Hoover sanoo.

Lain on määrä rajoittaa norsunluuta sisältävien esineiden kauppaa ja siten vähentää kysyntää, jonka vuoksi Afrikassa kaadetaan vuosittain kymmeniätuhansia norsuja.

Säädösten tiukkeneminen vaikuttaa kuitenkin myös jo aiemmin maahantuotujen esineiden kauppaan ja kuljetukseen.

Norsunluisia esineitä ei voisi enää myydä osavaltioiden rajojen yli, ellei myyjällä ole todistetta norsunluun alkuperästä. Koska norsunluun maahantuontiin tarkoitetut tullipisteet avattiin vasta 1980-luvulla, ei tuota vanhempien norsunluuta sisältävien esineiden myyminen olisi asiantuntijoiden mukaan enää mahdollista, ellei myyjä pysty todistamaan, että esine on ollut Yhdysvalloissa vähintään sadan vuoden ajan.

Antiikkikauppiaiden mukaan rajoitukset veisivät ison osan heidän varastoidensa arvosta. Heidän harmikseen vastaavia rajoituksia ollaan valmistelemassa myös joidenkin osavaltioiden sisäiseen kauppaan.

Laki vaikuttaisi myös muusikkojen matkustamiseen, sillä norsunluuta tai muuta laissa kiellettyä materiaalia sisältävän soittimen kuljettaminen rajojen yli edellyttäisi todisteita siitä, että soitin on vanhempi kuin ensimmäinen, vuonna 1976 säädetty, norsunluukauppaa rajoittava laki.

salametsästys 
Viite