Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pete Souza, White House / Flickr

Obama Valkoisen talon nurmella.
Yksin. Presidentti Barack Obama yrittää vähentää maansa päästöjä ilman kongressia.Pete Souza, White House / Flickr

Yksin. Presidentti Barack Obama yrittää vähentää maansa päästöjä ilman kongressia.

NYT: Obama luovuttamassa – ilmastosopimuksesta ei saada sitovaa

27.8.2014 9.25

Lasse Leipola

Yhdysvallat on irtautumassa yhteisestä tavoitteesta saavuttaa sitova ilmastosopimus Pariisin ilmastokokouksessa ensi vuoden lopussa, kertoo New York Times. Lehden mukaan presidentti Barack Obaman hallinto valmistelee sopimusmallia, jota ei tarvitsisi hyväksyä maan senaatissa.

”Jos halutaan sopimus, joka kattaa kaikki suuret päästelijät Yhdysvallat mukaan lukien, ei ole realistista tavoitella nyt juridisesti sitovaa sopimusta”, sanoo Bill Clintonin hallinnossa ilmastoasiantuntijana toiminut Paul Bledsoe, joka tekee yhteistyötä myös Obaman neuvottelutiimin kanssa.

Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on ollut jo vuosia umpisolmussa, mikä on pysäyttänyt lähes kaiken lainsäädännön. Uuden kansainvälisen sopimuksen ratifioiminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön, mikä on vaikea saavuttaa kiistattomissakaan asioissa.

”Tähän tarvitaan juridista ja poliittista taikuutta. He yrittävät päästä niin pitkälle kuin mahdollista ilman 67 äänen rajaa”, National Resources Defence Councilin ilmastoneuvotteluasiantuntija Jake Schmidt sanoo.

New York Timesin mukaan valkoisen talon kaavailema sopimus laajentaisi aiempia jo hyväksyttyjä sopimuksia siten, että maat olisivat jatkossa velvoitettuja harjoittamaan ilmastopolitiikkaa, mutta päästövähennyksien ja köyhille maille maksettavan ilmastorahoituksen tason saisi valita vapaasti.

Sopimus olisikin vain ”poliittisesti” sitova velvoittaen maat raportoimaan oman ilmastopolitiikkansa etenemisestä kansainvälisesti, jolloin tavoitteistaan lipsuvat maat voidaan ”nimetä ja nolata”.

New York Timesin mukaan republikaanit ovat jo tyrmänneet Obaman aikeet toimivaltuuksien ylittämisenä. Myös maailman köyhimmät maat vastustavat järjestelyä, joka ei velvoita suurimpia ja rikkaimpia päästelijöitä vähennyksiin.

ilmastoneuvottelut 
Viite