Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nyt se on totta: Tämä talo tuottaa oman energiansa

18.6.2012 11.49

Lasse Leipola

Suomen ensimmäinen nollaenergiatalo on valmistunut. Tampereen Vuoreksen asuntomessualueelle rakennettu omakotitalo tuottaa vuositasolla hieman enemmän energiaa kuin mitä siinä asuminen kuluttaa.

”Talo osoittaa, että nollaenergiarakentamisen tiellä ei ole enää teknisiä esteitä, vaan se on mahdollista jo ihan tavallisille omaa kotia rakentaville perheille”, johtaja Jukka Noponen sanoo Sitran tiedotteessa.

Talon energiatehokkuus perustuu hyvään eristykseen sekä tehokkaaseen lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Talo kerää kesällä aurinkoenergiaa yli tarpeen ja lainaa talvella vastaavan määrän kaukolämpöä ja sähköä.

”Aurinkosähkön syöttäminen verkkoon on jo teknisesti mahdollista, mutta sähkön tuottaja ei saa syöttämästään sähköstä vielä itselleen mitään hyötyä. Tampereen sähkölaitos on kuitenkin tehnyt ensimmäisen päänavauksen, kun se alkaa maksaa aurinkosähkön syöttäjälle liittymisestä kertahyvitysmaksun. Tällaisia kannusteita tarvitaan nopeasti lisää, kuten verkkoon syötetyn sähkön hyvittäminen sähkölaskussa”, Noponen sanoo.

Talo on nähtävillä 13. heinäkuuta alkavilla asuntomessuilla.

ekorakentaminen 




Viite