Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kartta.
Kiistakapula. Helsingin luonnonsuojelu-yhdistyksen, Vantaan ympäristöyhdistyksen, Sipoon luonnonsuojelijoiden ja Uudenmaan ympäristönsuojelu-piirin ehdotus kansallispuiston rajauksesta ja ekologisista yhteyksistä.

Kiistakapula. Helsingin luonnonsuojelu-yhdistyksen, Vantaan ympäristöyhdistyksen, Sipoon luonnonsuojelijoiden ja Uudenmaan ympäristönsuojelu-piirin ehdotus kansallispuiston rajauksesta ja ekologisista yhteyksistä.

Nyt vääntö vasta alkaa

18.2.2011 8.07

Marja Hannula

Östersundomin tulevaisuus kiristää Helsingin ja Vantaan välejä jo ennen kuin alueen ensimmäistä kaavaluonnosta on edes julkaistu.

Helsingin ja Vantaan pitää sopia muun muassa siitä, miten ja kuinka paljon asuntoja mahtuisi Sipoonkorven ja Natura-alueen väliin.

Vantaan apulaiskaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sdp) mukaan maanantaina julkistettava kaavaluonnos on pitkälti Helsingin sanelema.

”Tämä on tosin vasta ehdotus, ja sata kysymystä on ratkaisematta. Tästä se vääntö vasta alkaa.”

Peltomäen mukaan Vantaa ei taivu siihen, että rakentaminen ulotetaan Natura-alueille. Vantaan päättäjät ovat moittineet kaavoitusta myös poliittisen ohjauksen puutteesta. Kaupunginhallitus asettikin tiistaina luottamushenkilöistä kootun ryhmän valvomaan kaavoittajien työtä.

Östersundomin alueelle pitää lähivuosina sovittaa suojelualueita, ekologisia yhteyksiä, metro ja kymmenien tuhansien ihmisten asuinalue.

Peltomäen mielestä Helsingin aikataulu on liian kunnianhimoinen. Kaupunki haluaisi valmiin esityksen kaavasta valtuustoihin jo ensi vuonna.

Kaavoittajien näkemykset törmäsivät vastarintaan jo Vantaan valtuustolle järjestetyssä, suljetussa infotilaisuudessa tällä viikolla.

”Keskustelun sävy oli närkästynyt. Poliitikot toivovat erilaisia vaihtoehtoja päätöksenteon pohjaksi. Nyt esityksissä ei otettu selkeästi kantaa viheryhteyksien ja Natura-alueiden turvaamiseen”, Vantaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen kertoo.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuussa, että Helsingin kaupungin suunnitteluvirastossa esitettäisiin Natura-alueille rakentamista. Kaavatyöryhmästä tällaista tietoa ei kuitenkaan vielä ole vahvistettu.

Helsingin vihreiden puheenjohtaja Mari Puoskari ei ollut vielä nähnyt luonnoksia kaavasta eikä ole kuullut, että siinä ehdotettaisiin Natura-alueille rakentamista.

Helsingin ja Vantaan vihreiden tavoitteet kaavoituksessa ovat samat: Sipoonkorpi pitää suojella ja viheryhteydet taata.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat olleet huolissaan muun muassa alueen linnuista. Järjestöt valmistelevat vastaiskuna omaa varjokaavaansa, joka julkistetaan huhtikuussa.
Viite