Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nyt vaikutetaan verkossa

7.6.2010 12.29

Hannu Hallamaa

Mikä yhdistää Venäjän pyrkimystä arktisten alueiden valtiaaksi ja Turkuun suunniteltua moskeijaa? Vaikuttavat verkkosivut.

Jääkarhuja ja sympatiaa

Sinisestä usvasta esiin työntyvä jääkarhu tervehtii etusivulla. Tämän täytyy olla luonnonsuojeluun liittyvä sivusto.

Väärin. Pohjoisnapaa tavoitteleva Venäjä julkaisi keväällä englanninkielisen arctic.ru-verkkosivut International Arctic Forum -kokouksen alla.

Kokous siirrettiin syksyyn islantilaisen tulivuoren aiheuttaman tuhkapilven vuoksi, ja sivutkin ovat vielä hieman kesken.

Sivuilta löytyy kuitenkin knoppitietoja arktisesta alueesta ja sen asukkaista. Aiheellista on esimerkiksi mainita, että 80 prosenttia arktisesta maa-alueesta kuuluu Venäjälle ja Kanadalle. Ja tietysti erityismaininnan saa myös venäläisten tekemä sankarillinen sukellusretki meren pohjaan Pohjoisnavalla.

Sivuille myös linkitetään arktista aluetta koskevaa, pääasiassa venäläistä uutisointia. Mutta tärkein kysymys jää auki: onko etusivun jääkarhu pääministeri Vladimir Putinin pannoittama yksilö?

Moskeijaa odotellessa

Minareetti Suomeen? Kyllä vain.

Turun islamilainen yhdyskunta haluaisi pystyttää kaupunkiin moskeijan. Koska hankkeen rahoitus on vielä viimeistä silausta vailla, joutuu yhdistys toistaiseksi hahmottelemaan moskeijaa vasta verkkosivuillaan.

Minareetista ei esimerkiksi huudettaisi rukouskutsua kaupungille, vaan se kuuluisi ainoastaan rakennuksen sisällä, sivuilla valistetaan. Moskeijaa suunnitellaan yhdistyksen kaavaileman kulttuurikeskuksen yhteyteen. Hanketta vetävä Adan-Nassir Muhamed Gadid kertoi vuodenvaihteessa Turun Sanomien haastattelussa, että rahaa keskukseen ja moskeijaan tulisi ainakin Kuwaitista.

Tavoitteena on rakentaa ”moderni ja suomalaiseen kulttuuriin ainutlaatuisesti ja harmonisesti istuva rakennus”.

Verkkosivulla käyvän Turku-kriitikon mielessä käy, että toivottavasti moskeija ei istu liian hyvin turkulaiseen ympäristöönsä. Kulttuurikeskuksen sivut löytyvät osoitteesta www.tisy.fi.

Verkkosivuilla Suomi uusiksi?

Kaipaako suomalainen yhteiskunta uutta käyttöohjetta? Jos olet tätä mieltä, niin vielä ehdit kantaa kortesi kekoon.

Pelastuskirja-nettisivulla nimittäin rakennetaan avoimen ja ”yhteisöllisesti hyvän” yhteiskunnan käsikirjaa. Sivuston takana ovat tutkija Pilvi Torsti (sd) ja toimittaja Matias Möttölä.

Torsti vastaa kännykkään Budapestin lentokentällä. Hän sanoo, että sivun keskusteluketjuihin kertynyt ajatustenvaihto on ylittänyt odotukset.

Torsti ryhtyy parin viikon kuluttua käymään läpi sivuston keskusteluihin kertyneitä ideoita yhdessä Möttölän kanssa. Savottaa riittää, sillä merkkejä kirjoituksissa on noin 800 000.

Möttölä sanoo, että projekti on saanut liikkeelle ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin löytäneet väylää yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esimerkiksi opettajilta on tullut koulutuksesta käytyyn keskusteluun konkreettista tekstiä.

Mutta löytyykö keskustelujen annista Suomen pelastusresepti?

”Suomalaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta puuttuu rohkeutta ja visioita. Luvassa on pelotonta ajattelua”, Möttölä hehkuttaa.

Sivuston anti muokataan pamfletiksi, joka ilmestyy syksyllä. Sivuston osoite on www.pelastuskirja.fi.

internet  islam  arktis  suomi 






Viite