Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin säästöt näkyvät kussakin yliopistossa

6.9.2012 12.31

Jukka Vahti

Helsingin yliopiston dekaaneille on annettu valtuudet tarvittaessa antaa rekrytointikielto tiedekunnissaan.

Säästöjen seurauksina voi olla valinnaisten kurssien peruutuksia, nykyistä suurempia ryhmäkokoja ja opetustarjonnan pieneneminen.

Tampereen yliopistossa rekrytointikiellot purettiin viime keväänä. Nyt väkeä vakinaistetaan ”niin paljon kuin rohjetaan”.

”Vakinaistaminen ei enää tarkoita sitä, että kyseessä olisi virka loppuiäksi, vaan hiljalleen aletaan huomioida, että myös lomautukset ja irtisanomiset voivat kuulua yliopiston arkeen”, sanoo pääluottamushenkilö Satu Kalliola.

Turun yliopiston budjetissa käytettävissä olevat rahat kasvavat vain hieman tästä vuodesta. Samanaikaisesti henkilöstökulut kasvavat.

”Kun valtiovalta on viisaudessaan leikannut yliopistoindeksiä, niin meillä on tiukat ajat edessä. Pelkästään nykyisen toiminnan säilyttäminen on työn takana”, sanoo pääluottamusmies Eero Kuparinen.

Itä-Suomen yliopiston toimintaan yliopistoindeksin jäädyttämisellä ei ole suoraa vaikutusta.

”Kun jäädytyksen pohjalla ovat aiempien vuosien leikkaukset, rahoituksessa ei missään vaiheessa päästä oikealle tasolle. Se on iso juttu. Sillä on vaikutusta kaikkeen toiminnan kehittämiseen. Ensi vuoden osalta ei vielä voida sanoa edes tiedekuntatasolla, mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa”, kertoo pääluottamusmies Antero Puhakka.

Jyväskylän yliopistossa on viime aikoina lisätty vakinaisten työsuhteiden määrää. Tavoitteena on, että yli 50 prosenttia henkilöstöstä olisi vakituisia. Toisaalta lähiaikoina päättyviä määräaikaisia työsuhteita ei välttämättä jatketa.

”Toissavuonna yliopiston voitto oli 9,7 ja viime vuonna 7,9 miljoonaa. Nyt se näkyy, että on puskuria. Viimeisimpien uutisten mukaan yliopisto itse asiassa myös palkkaa itselleen 24 uutta siivoojaa”, pääluottamusmies Erja Kosonen kertoo.

Lapin yliopistossa ollaan odottavalla kannalla sen suhteen, miten säästöt vaikuttavat oppilaitoksen arkeen.

Erilaisissa EU-rahoitteisissa hankkeissa oleville määräaikaisille työntekijöille ei välttämättä voida tarjota jatkopestejä. Tämä koskee enimmillään joitakin kymmeniä työntekijöitä.

”Suoranaista rekrytointikieltoa ei ole, mutta yliopiston hallinto on pitänyt kukkaronnyörejä tiukalla. Olemme kiitollisia siitä, että yt-neuvotteluja ei ole nostettu esille”, pääluottamusmies Jarmo Kiuru sanoo.

Oulun yliopistossa perusrahoitus supistuu ensi vuonna noin viisi miljoonaa euroa tähän vuoteen verrattuna. Jo aiemmin Oulussa on säästetty erityisesti yliopiston tukipalveluista.

”Ensi vuoden vielä pärjäämme, sen jälkeen on pelkoa, että säästöt kohdistuvat myös opetus- ja tutkimushenkilöstöön”, pääluottamusmies Asko Pekkarinen sanoo.




Viite