Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Obama lupasi ilmastotekoja jo neljä vuotta sitten – onko uusi lupaus parempi?

22.1.2013 8.48

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julisti eilen maanantaina toisen kautensa virkaanastujaispuheessa, että Yhdysvaltojen tulee johtaa kestävän energian kehitystä maailmassa.

”Siten säilytämme talouden elinvoimaisuuden ja kansallisaarteemme – metsämme ja vesistömme, viljelykset ja lumihuippuiset vuoret. Siten säilytämme planeettamme, jonka Jumala on antanut huolehdittavaksemme”, Obama sanoi.

Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen jättäminen huomiotta olisi petos lapsia ja tulevia sukupolvia kohtaan.

”Jotkut saattavat yhä kieltää tieteen, mutta kukaan ei voi välttää maastopalojen, rampauttavan kuivuuden ja entistä voimakkaampien myrskyjen lannistavaa vaikutusta”, Obama sanoi.

Vaalikampanjassaan ilmastonmuutoksesta vaienneen Obaman toinen kausi on täynnä haasteita, joissa mitataan hänen julistamansa sitoumus ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tärkein näistä on globaali ilmastosopimus, joka on määrä allekirjoittaa loppuvuodesta 2015. Käytännössä Yhdysvalloilta kaivataan potkua takkuisiin neuvotteluihin jo tänä keväänä.

Kotimaassaan Obaman eteen tulee ratkaistavaksi muun muassa päätös kiistanalaisen Keystone XL -öljyputken rakentamisesta, ympäristövirasto EPA:n valtuudet puuttua kasvihuonekaasupäästöihin sekä arktisen alueen öljynporauksen tulevaisuus. Näissä asioissa Obamalla on myös todellista valtaa.

Sen sijaan esimerkiksi kansainvälinen ilmastosopimus ja monet muut tärkeät asiat, kuten mahdollinen ilmastolaki, tulee hyväksyä maan kongressissa, jonka päätöksenteko on ajautunut umpisolmuun republikaanien ja demokraattien kieltäydyttyä yhteistyöstä.

Neljä vuotta sitten, ensimmäisessä virkaanastujaispuheessaan, Obama vakuutti työskentelevänsä väsymättä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Siitä huolimatta hän ei käyttänyt täyttä vaikutusvaltaansa kansainvälisen ilmastosopimuksen tai kansallisen ilmastolain aikaansaamiseksi.

Ympäristöjärjestöissä Obaman eilinen puhe onkin otettu vastaan vain varovaisen innostuneesti. WWF:n ilmastojohtaja Lou Leonard sanoo tiedotteessaan, että seuraavat neljä vuotta ovat maailman historian tärkeimpien joukossa.

”Puhe oli tärkeä ensimmäinen askel siihen suuntaan, että presidentti käyttää vaikutusvaltaansa kansallisen ilmastokeskustelun käynnistämiseksi. Sen tärkeyttä, että presidentti korottaa säännöllisesti ääntään tässä asiassa, ei voi korostaa liikaa”, Leonard sanoo.

”Mutta kansallinen keskustelu ei riitä. Presidentin tulee esitellä askelmat, jotka hän voi ja aikoo ottaa energiajärjestelmämme puhdistamiseksi, auttaakseen yhteisöjä varautumaan ilmastohäiriöihin ja kannustaakseen maailmaa kiihdyttämään toimia.”

Samoilla linjoilla Leonardin kanssa on myös World Resource Instituten johtaja Andrew Steer.

”Odotamme, että hallinto vastaa presidentin kutsuun tulevina kuukausina. On erityisen tärkeää rajoittaa nykyisten voimaloiden päästöjä ja hyödyntää nykyisten liittovaltiotason viranomaisten mahdollisuuksia vähentää päästöjä ja edistää puhdasta energiaa”, Steer sanoo tiedotteessaan.

ilmastonmuutos 
Viite