Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

2013 Walk For Our Grandchildren / Flickr (CC-BY-SA-NC)

Keystone XL -mielenosoitus.
Kansa kaduilla. Öljyputkea on vastustettu useissa mielenosoituksissa. Kuva viime viikolla järjestetyltä marssilta.2013 Walk For Our Grandchildren / Flickr (CC-BY-SA-NC)

Kansa kaduilla. Öljyputkea on vastustettu useissa mielenosoituksissa. Kuva viime viikolla järjestetyltä marssilta.

Obama NYT:lle: Ei merkittäviä taloushyötyjä kohuputkesta

29.7.2013 9.06

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on jälleen antanut toivoa Keystone XL -öljyputkea vastustavalle ympäristöliikkeelle. Obama sanoi lauantaina New York Timesin haastattelussa, ettei pidä hanketta merkittävänä työllistäjänä. Hankkeen kannattajat ovat perustelleet sitä juuri positiivisiin talousvaikutuksiin vetoamalla.

"Republikaanit ovat väittäneet, että tämä toisi paljon työpaikkoja. Siitä ei ole todisteita. Realistisimpien arvioiden mukaan vuoden tai kaksi kestävän rakennusvaiheen aikana se työllistäisi ehkä 2 000 henkeä ja sen jälkeen puhuisimme 50-100 työpaikasta 150 miljoonaa ihmistä työllistävässä taloudessa", Obama sanoi.

Obama aloitti viime viikolla talouskiertueen, jonka aikana hän on ottanut erityisesti tähtäimeensä republikaanisen puolueen.

Keystone XL -öljyputkihanke, joka mahdollistaisi Kanadan öljyhiekasta valmistetut raakaöljyn kuljettemisen Yhdysvaltojen halki Meksikonlahden rannalla sijaitseville jalostamoille, oli alun perin hanke, jota molemmat puolueet kannattivat, mutta vähitellen siitä on tullut yhä enemmän republikaanien hanke. Ympäristöliike vastustaa sitä kiivaasi, sillä sen on katsottu sitovat Yhdysvallat vuosikymmeniksi fossiiliseen energiaan.

New York Timesin haastattelussa Obama arvioi myös, ettei putken rakentaminen laskisi polttoaineiden hintoja, sillä suuri osa Kanadan öljystä menisi suoraan vientiin. Hänen mukaansa hinnat voisivat jopa nousta Keskilännessä, sillä putki helpottaisi alueen oman öljyn myyntiä globaaleille markkinoille.

Obama kuitenkin toisti haastattelussa kesäkuisessa ilmastopuheessa tekemän lupauksen siitä, että päätös putken kohtalosta, jota on pidetty hänen kautensa tärkeimpänä ympäristöpoliittisena ratkaisuna, tehdään hankkeen päästövaikutuksien pohjalta. Hän kuitenkin korosti olevansa avoin hankkeen kokonaispäästöjä vähentäville ehdotuksille ja pitävänsä siten oven yhä raollaan.

ilmastonmuutos  öljy  yhdysvallat 
Viite