Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project (Creative Commons)

Barack Obama.
44. presidentti. Barack Obama on tästä illasta lähtien Yhdysvaltain presidentti. Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project (Creative Commons)

44. presidentti. Barack Obama on tästä illasta lähtien Yhdysvaltain presidentti.

Obama vannoo virkavalansa vihreästi

20.1.2009 9.52

Vihreä Lanka

Barack Obama vannoo tänään virkavalansa. Hänestä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen tummaihoinen presidentti.

Amerikkalainen Treehugger-sivusto on listannut viisi syytä, joiden vuoksi Washingtonissa järjestettävät virkaanastujaiset ovat vihreät.

Ensinnäkin matot, joilla Obama astelee tilaisuudessa on valmistettu ympäristöystävällisistä ja kierrätetyistä materiaaleista. Mattojen yhteenlaskettu pinta-ala on hieman yli 600 neliömetriä.

Kansalaisjärjestö Litter Free Foundation on kehottanut virkaanastujaisiin saapuvia tuomaan mukanaan omat roskapussit. Lisäksi alueelle on tuotu runsaasti kierrätyspisteitä.

Paraatissa marssivien hevosten jätökset kerätään talteen ja toimitetaan läheiselle maatilalle.

Virkaanastujaisten jälkeen Washingtonissa järjestetään kaksi vihreää iltajuhlaa. Muusikko Wyclef Jean isännöi tv-kanava Planet Greenin juhlaa, jossa tarjoillaan pääosin luomu- ja lähiruokaa. Tila on valaistu led-valoin ja juhlapaikka on tarkoituksella lähellä metroasemaa, jotta vieraat voivat saapua julkisilla kulkuneuvoilla.

Toinen vihreä vastaanotto on Al Goren järjestämä kutsuvierastilaisuus.

Treehuggerin viimeinen perustelu virkaanastujaisten vihreydelle on niin sanottu Obaman toimintapäivä. Tuleva presidentti toivoi, että amerikkalaisten osallistuvan viikonloppuna ja eilen maanantaina järjestettyihin talkoisiin, joissa muun muassa kierrätettiin matkapuhelimia, puhdistettiin koskia ja toimitettiin ruokaa vanhuksille.

Toisaalta kriitikot ovat moittineet, että miljoonien ihmisten saapuminen maan pääkaupunkiin seuraamaan virkaanastujaisia rasittaa ympäristöä paljon enemmän kuin, mitä millään tempauksilla voidaan säästää.

TV1 näyttää virkaanastujaiset klo 18.30 alkaen.

kierrätys  ulkomaat 
Viite