Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Barack Obama.Wikimedia Commons

Barack Obama.

Obaman vaatimattomatkin lupaukset saivat suuret aplodit

23.9.2014 20.35

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama avasi Suomen aikaa tiistai-iltana järjestetyn New Yorkin ilmastohuippukokouksen yhteenvetosession.

"Kaikista tällä viikolla käsiteltävistä aiheista ilmastonmuutos on se, joka määrittää meidän vuosisataamme", Obama sanoi ja lainasi Washingtonin kuvernööri Jay Insleetä, joka on sanonut, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kokee ilmastonmuutoksen ja viimeinen, joka voi siihen vaikuttaa.

"Emme ehkä kaikki näe työmme hedelmiä, mutta tiedämme, että tulevaisuus on yhteistyön eikä konfliktin ja että jätämme lapsillemme puhtaamma planeetan."

Obama kertasi keinoja, joilla Yhdysvallat on päässyt merkittäviin päästövähennyksiin. Sen lisäksi, että kivihiiltä on korvattu maakaasulla, on Yhdysvallat parantanyt energiatehokkuutta ja polttoainetehokkuutta.

"Kaikki nämä toimet ovat lisänneet työpaikkoja, kasvattaneet taloutta ja vähentäneet päästöjä."

Obama kertoi myös sanoneensa puheen alla Kiinan edustajille, että heillä on suurimpina päästelijöinä vastuu johtaa ilmastonmuutoksen hillintää.

"Meidän kaikkien maissa on eturyhmiä, jotka vastustavat toimia. Ja jokaisessa maassa on niitä, joiden mielestä hillintä johtaa epäedulliseen taloudelliseen asemaan, jos muut eivät toimi. Mutta meidän täytyy johtaa, se on meidän tehtävämme."

Obama sai raikuvat aplodit, vaikkei puhe sisältänyt juurikaan uusia lupauksia. Obama sanoi, että kehitysyhteistyön ilmastovaikutuksiin kiinnitetään huomiota ja eri tieteenalojen yhteistyötä tehostetaan, jotta vaikutuksista saadaan enemmän tietoa.

Lisäksi hän lupasi, että Yhdysvallat ilmoittaa uudet päästövähennystavoitteensa ensi vuoden alussa. Tulevasta ilmastosopimuksesta hän totesi, että sen tulee olla joustava, koska jokaisella maalla on omat lähtökohtansa.

"Vanhat jakolinjat on laitettava syrjään", Obama sanoi viitaten siihen, että myös kehittyvien talouksien on pystyttävä vähentämään päästöjään.

Session päätteeksi puheenjohtajat vetivät yhteen päivän satoa. Heidän näkemyksensä mukaan muun muassa hiilidioksidipäästöjen globaali hinnoitteleminen sai runsaasti tukea. Monet maat myös lupasivat rahoitusta vihreälle ilmastorahastolle.

"Kiitän kaikkia osallistumisesta. Kaikkien on toimittava, ja kaikkien on toimittava yhdessä", pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi yhteenvetopuheenvuorossaan.

Kokous jatkuu vielä temaattisilla, muun muassa maataloutta, rahoitusta ja terveyttä koskevilla keskusteluilla.

Juttuun lisätty puheenjohtajiston yhteenveto kello 20.42.

ilmastonmuutos 
Viite