Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Tuula Kousa.
Onnistuja. Tuuli Kousan on sanottu onnistuvan kaikessa, mihin hän ryhtyy. Työssään omistajaohjauksesta vastaavan ministerin erityisavustajana Kousa odottaa, että ”palautetta tulee paljon ja nopeasti”.Satu Kosenius-Hänninen

Onnistuja. Tuuli Kousan on sanottu onnistuvan kaikessa, mihin hän ryhtyy. Työssään omistajaohjauksesta vastaavan ministerin erityisavustajana Kousa odottaa, että ”palautetta tulee paljon ja nopeasti”.

Odotatko paperitolloja päähäsi, Tuuli Kousa?

18.11.2013 12.36

Petra Piitulainen

Sinut valittiin valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston erityisavustajaksi. Aiemmin työskentelit viestintätoimisto Milttonilla johtajana. Miten hyödynnät Milttonilla kehittyneitä taitoja?

”Omistajaohjauksessa on tärkeää, että ymmärtää valtion omistamien yhtiöiden liiketoimintaa. Olen nähnyt paljon erityyppisiä yhtiöitä ja tehnyt töitä isojen pörssiyhtiöiden kanssa. Ne ovat osittain samoja kuin nyt, mutta lähestyn niitä aivan eri näkökulmasta. Haavisto varmisti oikeuskanslerin toimistosta, ettei synny intressiristiriitaa siitä, että tunnen joitain yrityksiä ennestään. Kun se ei haittaa, uskon, että se on ainoastaan hyvä asia.”

Olet ollut Neste Oililla uusiutuvat polttoaineet -toimialasta vastaavana viestintäpäällikkönä ja tottunut puolustamaan muun muassa yhtiön palmuöljyn käyttöä. Valtio omistaa Neste Oilista yli puolet. Miten nyt valtio-omistajan yhtenä edustajana suhtaudut entiseen työnantajaasi?

”Omistajaohjauksessa kannustetaan avoimuuteen ja vastuulliseen liiketoimintaan. Neste Oilissa pyrin vaikuttamaan sisältä päin samoihin asioihin. En olisi ollut siellä töissä, jos olisin kokenut, että siellä hyväksytään sademetsien tuhoaminen. Minulla on ihan hyvät suhteet ympäristöväkeen, enkä joudu selittelemään Neste Oil -taustaani. Vaikka ihmisillä olisi erilaiset katsantokannat, etsimme suurinta yhteistä nimittäjää ja yritämme tehdä yhteistyötä.”

London School of Economicsin ylioppilaskunnan puheenjohtajana sait paperitolloja päähäsi, kun opiskelijatoverit eivät pitäneet ajatuksistasi. Minkälaista palautetta odotat omistajaohjauksessa avustamisesta?

”En ole viikossa ehtinyt juuri varautua. Olen kuitenkin tottunut siihen, että vihreissä on hyvin aktiivinen keskustelukulttuuri. Palautetta tulee paljon ja nopeasti. Tämä on haastava tontti: ei tarvitse kuin katsoa miten edeltäjien kävi. Millään politiikan saralla palaute ei ole pelkästään positiivista. Pitää yrittää olla mahdollisimman avoin. Omistajaohjauksessa on välillä vaikeaa määrittää, mikä osa tiedosta on julkista, kun käsitellään yritysten liiketoimintaan liittyviä asioita.”

Olet Helsingin kaupunginhallituksen jäsen ja konsernijaoston puheenjohtaja, Tanssin talon hallituksessa ja ollut Juhlaviikkojen hallituksessa. Haluat selvästi vaikuttaa. Mihin haluat vaikuttaa erityisavustajana?

”Olen innostunut tehtävästä, koska saan tehdä erityisen merkityksellistä työtä. Erityisavustajana ensimmäinen tehtävä on toteuttaa parhaansa mukaan ministerin ja eduskuntaryhmän tahtoa päivittäisessä työssä. Onneksi tuntuu, että olemme ministerin kanssa samoilla linjoilla. Ensi viikolla eduskunnassa on omistajaohjauksen ajankohtaiskeskustelu, jossa keskustellaan päivänpolttavien aiheiden lisäksi periaatteista ja painopistealueista.”

Mitä opit Heidi Hautalan eroon johtaneista tapahtumista ja miten aiot hoitaa viestinnän arkistoimisen jatkossa?

”Asiat pitää pystyä tarvittaessa kaivamaan esiin. Selvittelemme, miten tallentaminen saadaan parhaiten teknisesti hoidettua. Asiat on hyvä kirjata ylös, jotta niistä jää jälki. Pyrimme olemaan selkeitä siinä, milloin käytetään omistajaohjausta ja milloin ei. Avustajan tehtävä on varmistaa, ettei tietokatkoksia tule.

vihreät  omistajaohjaus 
Viite