Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oikeus päätti: Sini Saarela vapaaksi takuita vastaan

19.11.2013 17.22

Lasse Leipola

Suomalainen Greenpeace-aktivisti Sini Saarela pääsee vapaaksi takuita vastaan. Asiasta päätettiin tänään tiistaina Pietarissa järjestetyssä oikeusistunnossa. Häntä odottaa yhä varsinainen oikeudenkäynti syyskuussa järjestetystä mielenilmauksesta.

Venäjän rannikkovartiosto nousi syyskuun puolivälissä Greenpeacen Arctic Sunrise -alukselle sen jälkeen, kun aktivistit olivat yrittäneet kiivetä Gazprom-yhtiön öljynporauslautalle Petšoranmerellä. Aktivistit ja kaksi freelancer-kuvaajaa saivat tuoreeltaan kahden kuukauden tutkintovankeustuomion, jonka on määrä päättyä 24. marraskuuta.

Tällä viikolla on kuitenkin alettu käsitellä viranomaisten vaatimuksia tutkintovankeuksien pidentämisestä, jota on perusteltu tutkinnan keskeneräisyydellä. Aktivisteja on epäilty merirosvouksesta ja huliganismista. Greenpeacen mukaan merirosvoussyytteitä ei ole vieläkään vedetty takaisin, vaikka viranomaiset ovat luvanneet tehdä näin. Tutkintovankeuden pidentämistä haettiin kuitenkin pelkästään huliganismisyytteen nojalla.

Ensimmäisenä jo eilen käsitellyn australialaisaktivistin tutkintovankeutta jatkettiin kolmella kuukaudella. Sen sijaan Saarela ja kymmenen muuta aktivistia sekä venäläinen kuvaaja on päätetty vapauttaa takuita vastaan.

Kansainvälinen merioikeustuomioistuin antaa päätöksensä Arctic Sunrise -tapaukseen liittyen perjantaina iltapäivällä.

aktivismi  venäjä 
Viite