Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oletko nukkuva äänestäjä? Näin sinunkin äänesi saadaan vaalitulokseen!

11.6.2012 8.58

Lasse Leipola

Teknologiajulkaisu Wiredin mukaan Yhdysvalloissa viritellään keskustelua vaalijärjestelmän muuttamisesta otantapohjaiseksi. Wired kertoi toukokuussa, että äänioikeuden saisi esimerkiksi 100 000 eri väestöryhmiä edustavaa kansalaista, joiden muodostaman otoksen avulla saataisiin kuuluviin koko kansan – 313 miljoonan ihmisen – tahto.

Yksi nykymuotoisen demokratian ongelmista on, että noin kolmannes kansasta jättää äänestämättä. Koska kaikki väestönosat eivät ole äänestämättä jättävien joukossa tasaisesti edustettuina, vääristyy vaalitulos muiden ryhmien eduksi.

Järjestelmän etuina olisi entistä kattavamman tuloksen lisäksi myös se, että vaalirahoituksen merkitys pienenisi. Esimerkiksi televisiokampanjoinnista tulisi tehoton väline äänestäjien saavuttamiseen. Pienempi ja entistä vaikutusvaltaisempi joukko äänestäjiä olisi myös helpompi saada perehtymään yksittäisiin kysymyksiin.

Suomalaistutkija pitää ajatusta otantavaaleista radikaalina.

”Sehän olisi oikeastaan ihan eri asia kuin mitä nykyisin käsitetään äänestämisellä. Periaatteellinen ero on todella suuri, vaikka teknisesti päästäisiinkin oikeaan tulokseen”, sanoo tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Hänen mukaansa jokaisen oikeus äänestää on niin syvällä perusoikeuksissa, että siitä luopumista on vaikea kuvitella.

”Tulee mieleen Suomessa käyty keskustelu siitä, etteivät eläkeläiset tai julkisen sektorin työntekijät saisi äänestää, koska näiden ryhmien äänestäminen todennäköisesti lisää julkisen sektorin menoja. Eurooppalaisen aatemaailman omaavalle tutkijalle tällainen äänestysoikeuden rajoittaminen ei kuulosta toteuttamiskelpoiselta.”

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen kontekstissa ehdotus on hieman ymmärrettävämpi, vaikka se on sielläkin perusoikeuksien vastainen.

”Maassa on isot luokkaerot ja vaalijärjestelmä sisältää paljon erikoisuuksia kuten äänestyslippujen hylkäämisessä vuonna 2000 [presidentinvaaleissa] nähtiin. Äänioikeus kuuluu kuitenkin kaikille, ja pitää olla äänestäjän itsensä päätettävissä, käyttääkö hän sitä.”

vaalit 




Viite