Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Hanna Nikkanen.
Valvonta kuntoon. Suomessa finanssivalvonta on Hanna Nikkasen mukaan kelvotonta.Mikael Ahlfors

Valvonta kuntoon. Suomessa finanssivalvonta on Hanna Nikkasen mukaan kelvotonta.

Oletko Suomen Naomi Klein, Hanna Nikkanen?

23.3.2012 8.15

Laura Häkli

Maan uusimman verkkolehden päätoimittaja ja tietokirjailija uskoo, ettei maailmaa voi parantaa kuin kirjoittamalla.

Olet vastaperustetun ajatuspaja ja verkkolehti Laitoksen päätoimittaja. Mihin Laitosta tarvitaan?

”Mielestämme Suomi tarvitsee enemmän yhteiskunnallista ajattelua tuottavia verkkolehtiä, jotka ovat riippumattomia esimerkiksi puoluepolitiikan tai talouden intresseistä ja rajoitteista. Toinen syy lähtee meistä työntekijöistä: teemme kaikki itsenäistä sälätyötä, joka ei sillään tuota mitään yhteisöä. Haluamme tehdä Laitoksesta oman yhteisömme, henkisen ja älyllisen kodin, jossa voi käydä työhön liittyvää syvällistä keskustelua.”

Sana laitos kuulostaa byrokraattiselta ja institutionaaliselta, vaikka kyse on maailmanparantajien epävirallisesta yhteenliittymästä. Onko nimi ironiaa?

”Nimi on saanut innoituksensa yliopistomaailmasta ja mutta on siinä mukana myös läppää. Ihmisten mielessä herää kysymys, että mikä laitos. Onhan se hauska.”

Sait valtion tiedonjulkistamispalkinnon viime vuonna tutkivasta journalismista, erityisesti kirjasta Viaton imperiumi. Miten maailmaa voi muuttaa kirjoittamalla?

”Monesti tuntuu, että maailmaa ei voi muuttaa kuin kirjoittamalla. Haluan nuuhkia niitä risteyskohtia, joissa yhteiskunta voisi kehittyä parempaan suuntaan. Kirjoittamalla voi rakentaa utopioita ja dystopioita, avata erilaisia maailmoja. Kun kirjoitin Viattoman imperiumin, halusin avata keskustelun vastuusta ja sitä kautta vaikuttaa ratkaisuihin, joita tehdään yrityksissä, ja ratkaisuihin, joita kuluttajat tekevät. Ja ennen kaikkea siihen, millaisia lakeja Suomessa tehdään. Päätin kirjoittaa suurten suomalaisyritysten yritysvastuusta ikään kuin siitä jo puhuttaisiin, ja se toimi: sen jälkeen siitä puhuttiin.”

Sinulta ja Lilly Korpiolalta ilmestyy ensi maanantaina kirja nimeltä Arabikevät. Miksi meidän pitäisi lukea suomalaisnaisten tekemä kirja arabimaailman vallankumouksista?

”Toivomme, että voimme kirjassa tulkita ja taustoittaa arabimaailman tapahtumia suomalaisille lukijoille. Mielestämme sitä ei mediassa juuri ole tehty. Asetumme lukijan pöksyihin ja haluamme kertoa niistä tärkeistä asioista, jotka ovat jääneet huomaamatta. Kirjan tekomatkalla asuimme kumpikin omien tuttujemme luona ja keräsimme tarinoita, jotka meidän mielestämme pitäisi kertoa myös suomalaisille.”

Mihin ongelmaan aiot tarttua seuraavaksi?

”Minua kiinnostaa se, miten Suomea voisi kehittää demokraattisemmaksi ottaen huomioon uudet välineet, esimerkiksi sosiaalisen median. Olisi tärkeää myös pohtia, miten finanssikriisi vaikuttaa demokratiaan. Vaikka esimerkiksi Islanti ja Egypti ovat keskenään aivan erilaisia yhteiskuntia, kansalaisilla on kriisin jäljiltä samanlainen voimattomuuden tunne. Sitä on myös Suomessa, vaikka täällä onkin sinnitelty ylimmässä luottoluokituksessa ja yritetään pysyä muuttumattomina. Se ei ole tervettä. Sitä paitsi Suomessa finanssivalvonta on kelvottoman huonoa, se muistuttaa Islantia ennen romahdusta.”

Sinua on tituleerattu Suomen Arianna Huffingtoniksi ja Naomi Kleiniksi. Oletko jompikumpi?

”Toivottavasti en ole Arianna. Hän ei enää ole kovin suosittu, sillä hän ei vieläkään maksa Huffington Postin kirjoittajille juuri mitään vaikka lehdellä menee tosi hyvin. Jos olisin Naomi Klein, minun pitäisi alkaa laittaa enemmän tukkaani.”




Viite