Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Viiden euron seteleitä.
Pimeää rahaa? Euroopassa pyritään kitkemään veronkiertoa.SXC

Pimeää rahaa? Euroopassa pyritään kitkemään veronkiertoa.

Olisiko tässä 10 miljardia Suomelle? ”Taitaisi ratketa kuuluisa kestävyysvajekin”

4.12.2013 8.28

Lasse Leipola

Vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi vaatii toimia ylikansallisen veronkierron kitkemiseksi. Hän muistuttaa, että EU-maat menettävät veronkierron vuoksi arviolta 1 000 miljardia euroa vuodessa.

”Suomalaisia on noin prosentti EU-kansalaisista. Prosentti 1000 miljardista on 10 miljardia euroa. Sillä taitaisi ratketa Suomen kuuluisa kestävyysvajekin. EU:n on ryhdyttävä toimiin ylikansallista veronkiertoa vastaan, sillä muuten hyvinvointivaltiosta jää vain muisto”, Hassi kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Komissio antoi viime viikolla ehdotuksen siitä, miten suuryrityksen veronkiertoon käyttämiä porsaanreikiä voidaan tukkia. Hassi muistuttaa, että ongelma koskee nimenomaa suuryrityksiä, koska OECD on arvioinut niiden maksavan tuloksestaan veroa vain 5 prosenttia, kun pienyritysten vastaava luku on 30 prosenttia.

”Useissa maissa toimivien firmojen veronkierto on käytännössä niin sanottua aggressiivista verosuunnittelua, joka voi käyttää lain porsaanreikiä, olla selkeästi laitonta tai liikkua harmaalla alueella. Nyt EU-komissio ehdottaa pelisääntöjen selventämistä. Osa sellaisesta kikkailusta, joka nyt on laillista, kiellettäisiin.”

Hassin mukaan olisi myös tärkeää, että veronkiertoa suitsittaisiin myös EU:n ulkopuolella.

vihreät  talous  veronkierto 
Viite