Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Olkiluoto 4:stä ei mitään uutta

10.4.2014 12.35

Juha Honkonen

Samaan aikaan Fennovoiman kanssa periaateluvan sai myös Olkiluodon neljäs voimala. Siitä ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään.

”Ei ole mitään uutta. Laitostoimittajaksi on edelleen viisi vaihtoehtoa. Kaikki ovat vielä mukana”, Teollisuuden voiman viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa sanoo.

Kiehutusvesireaktoria Olkiluotoon tarjoavat Toshiba ja Hitachi, painevesireaktoria taas Areva, KHNP ja Mitsubishi. Hankkeen deadline on TVO:n mukaan ensi vuoden heinäkuu, johon mennessä rakennuslupahakemus pitää jättää valtioneuvostolle.

Tuohimaa vakuuttaa, etteivät lähes kymmenen vuotta myöhässä olevan kolmosreaktorin ongelmat ole vaikeuttaneet Arevan kilpailuasemaa.

”Nämä ovat täysin erillisiä hankkeita, joten ei niillä ole vaikutuksia.”

TVO:n mukaan syy kolmosreaktorin valmistumisen viivästymiseen eivät ole Fukushiman onnettomuuden takia kiristyneet turvallisuusvaatimukset.

”Suurin syy ovat automaation suunnittelun ongelmat. Ydinvoimalan sydän ja kroppa ovat valmiit, mutta aivot puuttuvat”, Tuohimaa kertoo.

Areva aloitti laitoksen automaation testaukset viime viikolla Saksassa. Niihin menee ainakin runsas vuosi. TVO ja Areva eivät enää anna arviota Olkiluoto 3:n valmistumisesta. Nelosreaktorillekaan ei ole aikatauluarviota.

Hintakin on vielä arvoitus. OL3:n piti maksaa kolme miljardia euroa, mutta julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan hinta nousee ainakin 8,5 miljardiin. Avaimet käteen -toimitussopimuksen tehnyt TVO ja Areva kamppailevat oikeudessa siitä, kumpi joutuu maksamaan kohonneet kustannukset.

TVO:n suurimmat omistajat ovat Pohjolan voima ja Fortum. Edellisellä on paljon erilaista energiantuotantoa, ja jälkimmäinen on yhä kiinnostunut uudesta omasta ydinvoimalasta.

ydinvoima 
Viite