Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

The White House / Pete Souza

Barack Obama.
Huuma haihtui. Barack Obama ei ole onnistunut villitsemään kansanjoukkoja kongressivaalien alla samaan tapaan kuin vuonna 2008.The White House / Pete Souza

Huuma haihtui. Barack Obama ei ole onnistunut villitsemään kansanjoukkoja kongressivaalien alla samaan tapaan kuin vuonna 2008.

Onko demokraattien tappio Obamalle hyödyksi?

28.10.2010 14.52

Jukka Vahti

Kaksi vuotta sitten suurin toivein Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Barack Obaman urakka käy entistäkin vaikeammaksi, jos pääpuolueiden demokraattien ja republikaanien voimasuhteet muuttuvat ensi tiistaina pidettävissä kongressivaaleissa.

Niin sanotuissa välivaaleissa panoksena ovat kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa ja 37 senaatin sadasta paikasta sekä 37 osavaltioiden kuvernöörien pallia. Ennusteiden mukaan republikaanit saanevat enemmistön ainakin edustajainhuoneessa.

Ulkopoliittisen instituutin akatemiatutkija Mika Aaltola toteaa, että koko lainsäädöntökoneisto ei kuitenkaan mene jumiin, kävi vaaleissa kuinka vain.

”Asetelma tulee kärjistämään asioita, mutta toisaalta myös ajaa molempia puolueita todelliseen kompromissien hakemiseen. Tähän asti republikaanit ovat voineet ratsastaa aggressiivisella oppositiohengellä, kun heillä ei ole ollut vastuuta”, Aaltola sanoo.

Republikaanien edessä siintävä vaalivoitto ei olekaan Obamalle pelkästään haitaksi.

”Voimakas ja selkeä oppositio punnitsee Obaman poliitikon taidot toden teolla. Tähän asti hänen työnsä on ollut vähän sellaista varjonyrkkeilyä.”

Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaa tutkineen Aaltolan mukaan republikaanien mahdollinen voitto näkyisi siinä, että esimerkiksi ilmastopolitiikassa Yhdysvallat tuskin ottaisi lähivuosina isoja askeleita.

”Senaatin republikaaniehdokkaista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat ilmastoskeptikkoja, joten puolueen menestys ei ehkä kauheasti edistä ilmastopolitiikkaa”, Aaltola sanoo.

Obaman ja demokraattien kannatus on hiipunut erityisesti yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Tämä voi olla kohtalokasta demokraateille, sillä vuoden 2008 presidentinvaaleissa Obaman menestys perustui osin juuri yliopistokampuksilla virinneeseen buumiin.

Nuorten poliittista osallistumista edistävän Rock the Vote -järjestön tuoreen mielipidetiedustelun mukaan nyt vain 280 000 yliopisto-opiskelijaa on rekisteröitynyt äänestäjiksi, kun 2008 presidentinvaaleissa luku oli peräti kaksi ja puoli miljoonaa. Tutkimuksesta kertoi viime viikolla muun muassa Politico-lehti.

Kaksi vuotta sitten enemmistö amerikkalaisista halusi George W. Bushin kausien jälkeen äänestää muutoksen puolesta.

”Nyt kun on huomattu, että tämä muutos voi syrjäyttää valkoisen keskiluokan vallasta, se ei enää olekaan niin kauhean suosittu ajatus”, Aaltola arvioi.

yhdysvallat 




Viite