Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Pekka Haavisto.
Puolesta. “Minulla on sympatiaa poliittisia lehtiä ja niiden itsenäisyyttä kohtaan”, sanoo Pekka Haavisto.Satu Kosenius-Hänninen

Puolesta. “Minulla on sympatiaa poliittisia lehtiä ja niiden itsenäisyyttä kohtaan”, sanoo Pekka Haavisto.

Onko journalismilla tulevaisuutta, Pekka Haavisto?

6.9.2013 11.12

Jukka Vahti

Olet Vihreän Langan ensimmäinen päätoimittaja. Onko poliittisella lehdistöllä tulevaisuutta Suomessa?

”On hyvä kysymys, onko painetulla sanalla ylipäätään tulevaisuutta nettimaailmassa. Lehti on periaatteessa olemassa vain, jos siihen viitataan, siitä puhutaan ja se pystyy tekemään uutisia. Näinä päivinä vaatii paljon säilyttää poliittinen lehti painotuotteena. Jos itse perustaisin nyt lehden, tekisin jonkun Vihreän Langan ja New York Book Review´n ristisiitoksen. Ottaisin kulttuurin taas vahvemmin mukaan mutta kuitenkin niin, että kaikki lehden osat olisivat uniikkeja.”

Pitäisikö puolueiden nykyinen viestintätuki yhdistää puoluetukeen, kuten puolueissa on kaavailtu?

”Olen vanha Demarin kesätoimittaja ja ollut perustamassa Vihreää Lankaa, joten minulla on sympatiaa poliittisia sanomalehtiä ja niiden itsenäisyyttä kohtaan. Puolueiden tiedotus ja tällaisten lehtien kaltaiset julkiset foorumit keskustelulle ovat eri asioita ja sellaisina ne pitäisin. Suomessakin toimittajat ovat alkaneet perustaa itsenäisiä juttupalveluja. Tämä on varmaan iso osa journalismin tulevaisuutta. Voisiko tulevaisuudessa viestintätukea jakaa itsenäisille toimijoille, ja puolueen jäsenillä olisi oikeus tähän sisältöön?”

Miten suomalaiset toimittajat ovat mielestäsi kohdelleet sinua poliitikkona?

”Ei minulla ole mitään valittamista. Totta kai vihreän liikkeen alkuaikoina oli kaikenlaista nonchaleerausta ja arvioita, että kyse on vain tilapäisestä ilmiöstä. Dissaus kohdistui kaikkiin vihreisiin. Sen jälkeen journalismi on ollut asiallista. Toki viime presidentinvaalien kampanja oli jotain aivan erityistä, ja siinä syntyi tunnelma, joka taisi mennä keskimääräisen politiikan toimittajan kokemusmaailman tuolle puolen. Siinä huomasin, että osa heistä ei enää tiennyt, mitä tästä voi sanoa.”

Sitkeiden huhujen mukaan olit osallinen Vihreän Langan entisen päätoimittajan Timo Harakan potkuihin. Oliko sinulla jotain osuutta asiaan?

”Olin tuolloin Vihreän liiton puheenjohtaja. Tilanne oli kompleksinen. Siihen liittyi Langan heikentynyt taloustilanne ja varmaan myös puoluejohdon ja lehden välistä luottamuskriisiä. Lanka oli monella tavalla nivoutunut myös vihreiden sisäiseen päätöksentekoon. Ehkä joku neutraali historiankirjoittaja voi joskus kuvata näitä vaiheita. Itse en silloin ollut lehden hallituksessa. Silloiset jäsenet ovat parempia vastaamaan siitä kokonaistilanteesta.”

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on? Aiotko lähteä ehdolle ensi vuoden eurovaaleissa?

”En ole paljon miettinyt, olen yrittänyt pitää kesälomaa. Olen tyytyväinen rooliini kansanedustajana ja nyt kesän aikana olen vähän palannut tiettyihin rauhanvälityskuvioihin. En ole sanonut eurovaaliehdokkuudelle ehdottomasti ei, mutta nyt se ei ole ykkösasiana mielessä.”
Viite