Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Munkki.
Hyvä munkki. Ajatuspajan visioissa suomalaiset paistavat maahanmuuttajien kanssa munkkeja.

Hyvä munkki. Ajatuspajan visioissa suomalaiset paistavat maahanmuuttajien kanssa munkkeja.

Onko mamuvisionne tästä maailmasta, Demos?

30.10.2009 8.39

Laura J. Rantanen

Ajatushautomot Demos Helsinki ja Ajatuspaja e2 julkaisivat keskiviikkona puheenvuoron, jossa hahmotellaan elämää monikulttuurisessa Suomessa vuonna 2030.

Vuoden 2030 Helsingissä virolainen diplomi-insinööri ja turkulainen toimitusjohtaja jakavat tamppaustelineen somalialaisen perheen kanssa, asukkaat vetävät kylätalolla taitokursseja ja esittelevät sadonkorjuujuhlissa kokkaus- ja käsityötaitojaan.

Lähiyhteisöt rakentavat omat kerrostalonsa, paistavat pihalla yhdessä munkkeja ja auttavat eläkeläisrouvan viljelypalstan kunnostamisessa.

Kaikki tekevät vapaaehtoistyötä.

Demos Helsingin tutkija Tommi Laitio, miten työssäkäyvällä on aikaa kaikkeen tähän yhteisöllisyyteen?

”Yhä useammalla on yhä enemmän vapaa-aikaa – joko omasta tahdosta tai pakosta. Luultavasti vuonna 2030 työttömyys on ainakin samalla tasolla kuin nyt. Jos toiminta liittyy oman lapsen hyvinvointiin ja omaan yhteisöön, kyllä sille pystyy raivaamaan aikaa.”

Aloitteen ydinajatus vaikuttaa olevan, että jos vain kaikki ihmiset olisivat hyviä, kaikki olisi hyvin. Mitä ruusunpunainen tulevaisuudenmaalailu ilman konkreettisia toimintaehdotuksia auttaa?

”Puheenvuoro ei ole ruusunpunainen. Siinä puhutaan myös laittoman maahanmuuton kasvusta ja muista vaikeista kysymyksistä. Tämä on myös konfliktien yhteiskunta, ja neuvotteluita tarvitaan”, Laitio sanoo.

”En usko, että myönteisiä yhteiskunnallisia muutoksia ajetaan eteenpäin voivottelemalla. Väitän, että hahmottelemamme yhteiskunta on mahdollinen.”

maahanmuutto 
Viite