Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kuvituskuva.
Mikael Ahlfors

Onko Nokian ahdinko katastrofi vai luova tuho?

17.2.2011 16.03

Marja Hannula

pörssikurssin romahdus, murska-analyysit ja työntekijöiden pelko ja hämmennys ovat olleet ensireaktiot sen jälkeen, kun Nokia viikko sitten perjantaina ilmoitti liittoutuvansa ohjelmistojätti Microsoftin kanssa uusien älypuhelinten kehittämisessä.

Sijoittajat ottivat uutisen vastaan epäillen, ja Nokian kurssi romahti Helsingin pörssissä samana päivänä 14 prosenttia. Kurjimpien ennusteiden mukaan Suomesta katoaa 5 000 työpaikkaa. Nokian päätös ottaa Microsoftin Windows Phone tulevien puhelintensa käyttöjärjestelmäksi vie todennäköisesti töitä Symbian -käyttöjärjestelmän kehittäjiltä, jotka ovat Nokian omia työntekijöitä.

Mitä Nokian murroksesta seuraa – uutta bisnestä synnyttävä luova tuho vai katastrofi? Vihreä Lanka kysyi asiaa kolmelta asiantuntijalta.

Ekonomi Penna Urrila, Elinkeinoelämän keskusliitto:

”Kallistun luovan tuhon kannalle, koska rakennemuutos on aina mahdollisuus. Elinkeinopolitiikalla voidaan jonkin verran vaikuttaa siihen, kuinka kivuliaita muutokset ovat. Nokian tilanne kiinnostaa kaikkia, mutta kukaan ei voi vielä tarkalleen arvioida, mitä tämä tarkoittaa Suomen kansantaloudelle.

Uskon, että ict-ala sopeutuu rakennemuutoksiin ylipäänsä paremmin kuin vaikka metsäteollisuus, katastrofia Suomen kansantaloudelle tästä ei seuraa. Elektroniikkateollisuuden viennin osuus ei ole enää niin suuri kuin se oli 1990-luvun lopulla. Uutta Nokiaa ei välttämättä tule, mutta ei sitä tarvitakaan. Suomen tulevaisuus voi olla erikoistuvissa, pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Ajatellaan vaikka Israelia. Se on pieni maa, josta löytyy kymmeniä Nasdaqiin listautuneita ict-alan yrityksiä. Tai Tanskaa, jonka kansantalouden selkärankaa ovat keskisuuret, erikoistuneet perheyritykset ”

Ohjelmistoyrittäjä Pekka Ruusunen

”Ehdottomasti luova tuho. Tämä poikii parhaimmillaan uusi yrityksiä. Luovuus ei tunnetusti synny hyvinvoivissa, pulleissa korporaatioissa.

Mikäli Nokiasta lähtee suuri joukko osaajia, heidän ei tarvitse perustaa yrityksiä yksin. Kannattaa lyöttäytyä yhteen muiden kanssa. Osaamista varmasti löytyy. Toki yrittäjäksi on aina helpompi ryhtyä, jos on nuori ja naiivi, eikä ole asuntolainaa tai perhevelvoitteita.

Vaikka Symbian käyttöjärjestelmä vähitellen hylätäänkin, siihen liittyvä yleinen mobiiliosaaminen on arvokasta, ja käytettävissä moneen muuhunkin käyttöjärjestelmään perustuvissa laitteissa.

Valtio voisi osallistua talkoisiin siten, että se kannustaisi pieniä yrityksiä palkkaamaan tätä ohjelmistoporukkaa. Tuki voitaisiin maksaa kuuden kuukauden työllistymistä varten. Siitä voisi poikia paljon uutta pieniinkin firmoihin.”

Toimitusjohtaja Koopee Hiltunen, Neogames:

”Se on molempia, niin kuin aina tässä tilanteessa. Nokiasta tulee kova kilpailija markkinoille, jos Microsoftin ohjelmisto-osaaminen pystytään yhdistämään Nokian tekniseen osaamiseen ja tehokkaaseen hankintaorganisaatioon. Näin yrityksestä tulee merkittävä haastaja muille.

Mielestäni tässä ei ole kyse Nokian häviämisestä. Pitää muistaa, että se on edelleen maailman suurin matkapuhelinten valmistaja ja Microsoft edelleen maailman suurin ohjelmistofirma.

Meidän pienelle toimialallemme, peliteollisuudelle, tämä on mahdollisuus saada uutta, osaavaa työvoimaa. Tarve on kova. Liikevaihdon näkökulmasta peliteollisuus on tällä haavaa nopeimmin kasvava sisältöteollisuuden toimiala. Luovan tuhon mahdollisuus on silloin, jos vain aletaan tehdä. On turha jäädä voivottelemaan.”

tietotekniikka  talous 
Viite