Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

finnwatch.org

Kivihiiltä idästä ja etelästä -raportti.
Mistä hiili? Finnwatch selvitti, mistä Suomessa poltettava kivihiili tulee.finnwatch.org

Mistä hiili? Finnwatch selvitti, mistä Suomessa poltettava kivihiili tulee.

Onko Suomessa palava kivihiili paitsi likaista myös veristä?

27.9.2010 9.39

Lasse Leipola

Suomessa saatetaan tuottaa energiaa kyseenalaisissa olosuhteissa tuotetusta kivihiilestä.

Yritysten eettisyyttä tarkkaileva Finnwatch julkaisi tänään maanantaina Kivihiiltä idästä ja etelästä -raportin, jonka mukaan suurin osa kotimaisten energiayhtiöiden kivihiilestä on peräisin Venäjän pahimmilta kaivosonnettomuusalueilta.

Järjestön mukaan useimpien alkuperämaiden kaivoksilta on raportoitu vakavista turvallisuus-, ympäristö- tai ihmisoikeusrikkomuksista. Yksikään energiayhtiö ei kertonut välttävänsä ostoksia mistään tietystä maasta tai kaivoksesta.

”Energiayhtiöiden on aika herätä tähän päivään: vaikka kivihiiltä tarkastellaan usein lähinnä ilmastopäästöjen näkökulmasta, tuotannon kestävyys on huomioitava myös hiilikaivoksilla”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Janne Sivonen asiasta annetussa tiedotteessa.

Hänen mukaansa mallia tulisi ottaa elektroniikkateollisuudesta, jossa käytettävien mineraalien matka kaivoksesta komponentteihin pyritään tuntemaan tarkasti, vaikka se on pidempi kuin kivihiilellä.

”Alkuperä pitää pystyä jäljittämään kaivostasolle saakka. Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, sillä valtaosa Suomeen tuotavasta kivihiilestä on peräisin maista, jotka eivät ole ratifioineet kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusta terveydestä ja turvallisuudesta kaivoksissa”, Sivonen sanoo.

Finnwatch hankki tietonsa pyytämällä energiayhtiöitä näyttämään kivihiilen alihankkijoille laaditun eettisen ohjeistonsa. Ainoa yhtiö, jolta löytyi alihankkijoiden eettinen valvontajärjestelmä on Fortum ja sekin on vasta aloittamassa auditointeja.

kivihiili  yhteiskuntavastuu  energiateollisuus 
Viite