Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Onko tässä tämän vuoden neuvotteluiden kuumin peruna?

14.10.2013 11.28

Lasse Leipola

Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat vajaan kuukauden kuluttua alkavassa Varsovan ilmastokokouksessa. Kehitysyhteistyöjärjestö Kepan Niklas Kaskeala ja Henri Purje kirjoittavat Ilmasto.org-blogissa, että kokouksessa olisi saatava päätöksiä ilmastorahoituksen jatkosta, jotta kansainvälinen ilmastosopimus voitaisiin allekirjoittaa tavoitteen mukaisesti Pariisissa syksyllä 2015.

Kehitysmaille suunnatusta ilmastorahoituksesta sovittiin jo Kööpenhaminan ilmastokokouksessa 2009. Rahoituksen ensimmäinen vaihe on kuitenkin nyt päättynyt eikä jatkosta ole sovittu muuta kuin, että rahoitus on 100 miljardia vuonna 2020.

”Mitään kansainvälisesti sovittua suunnitelmaa, tai tiekarttaa välietappeineen, tähän tavoitteeseen pääsemiseen ei ole. Vallitseva epätietoisuus ilmastorahoituksen tulevaisuudesta lyhyen aikavälin rahoituskauden päätyttyä sekä viivästyttää ilmastotoimiin tehtäviä investointeja että vaarantaa kansainväliset ilmastoneuvottelut. Rahoitus on monelle köyhälle maalle ilmastoneuvotteluiden kynnyskysymys”, Kaskeala ja Purje kirjoittavat.

He moittivat myös sitä, että monet maat – myös Suomi – ovat ottaneet ilmastorahoituksensa kehitysyhteistyön määrärahoista.

”Kehitysrahoituksen ensisijainen tavoite on köyhyyden vähentäminen. Tämä ei tarkoita, etteikö ilmastonmuutosta tulisi huomioida kehitysyhteistyössä – päinvastoin. Ilmastorahoitus ei vain saa syrjäyttää muita kehitystarpeita. Aidosti uusia ilmastorahoituksen varoja ovat ne, jotka ylittävät teollisuusmaiden YK:ssa lupaaman kehitysyhteistyön määrärahojen tason, eli 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.”

Tällaista rahaa on Oxfamin selvityksen mukaan ollut vain neljännes tähän asti myönnetystä ilmastorahoituksesta.

ilmastoneuvottelut  ilmastorahoitus 
Viite