Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuomo Alasoini.
Hyvä työ. Tuomo Alasoini murtaa myyttejä työelämästä.

Hyvä työ. Tuomo Alasoini murtaa myyttejä työelämästä.

Onko työhyvinvointi asennekysymys?

19.11.2010 9.16

Jukka Vahti

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tiistaina julkaiseman Mainettaan parempi työ-raportin sanoma on, että mielikuvat työelämästä ovat huonontuneet, ei työelämä itse.

Raportissa ei mainita, että vuosittain noin 4 000 suomalaista jää masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle, ja tästä kertyy yhteiskunnalle noin 633 miljoonan euron lasku.

Evan raportin kirjoittaneen Tuomo Alasoinin mielestä hänen tutkimuksensa pääväitteen ja masennuksen yleisyyden välillä ei ole ristiriitaa.

”On hirveän vaikea määritellä, johtuuko töistä pois jääminen masennuksen vuoksi työstä vai joistakin muista asioista tässä yhteiskunnassa. Työtä on helppo osoittaa, vaikka syyt voivat olla laajemmin suomalaisessa kulttuurissa”, Alasoini sanoo.

Evan pomon Matti Apusen kirjoittamassa raportin esipuheessa mainitaan muun muassa ”työelämäkeskustelun rakenteellinen pessimismi”. Eli onko työhyvinvointi lähinnä asennekysymys?

”Kyllä se on myös asennekysymys. Työhyvinvointihan on jo määritelmällisesti subjektiivinen kokemus, ja siihen vaikuttaa muun muassa se, minkälaisia odotuksia ja arvoja ihmisillä on”, Alasoini sanoo.

Raportin tekemistä tuki työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton lähellä toimiva TT-säätiö.

työelämä 




Viite