Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Ulla Anttila.
Sotaa ja ihmisoikeuksia. Sotatieteen tohtori Ulla Anttila on töissä Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön johdossa kevääseen saakka.Mikael Ahlfors

Sotaa ja ihmisoikeuksia. Sotatieteen tohtori Ulla Anttila on töissä Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön johdossa kevääseen saakka.

Opettelitko purkamaan rynnäkkökiväärin, Ulla Anttila?

21.9.2012 8.02

Sammeli Heikkinen

Olit ensimmäinen maanpuolustuskorkeakoulun tohtoriohjelmaan hyväksytty siviilinainen. Oliko opiskelu erilaista kuin siviilikorkeakoulussa?

”Ei se minun tapauksessani ollut sotilaallista. Opiskelu oli varsin yksilöllistä. Käsittääkseni muissa korkeakouluissa seminaariryhmillä on suurempi merkitys.”

Pitikö sinun opetella purkamaan ja kokoamaan rynnäkkökivääri?

”Ei, ei pidä ajatella, että minä olisin saanut siellä jonkun vaihtoehtoisen alokaskoulutuksen.”

Tutkimuksessasi haastattelit Kosovon operaatiossa työskennelleitä sotilaita ja siviilejä. Mitkä olivat tärkeimmät seikat, jotka tulivat esiin?

”Vuorovaikutustaidot nousivat hyvin keskeisiksi: toisaalta vuorovaikutus paikallisten kanssa ja toisaalta muiden organisaatioiden kanssa. Olennaista kriisinhallinnassa on, että paikallisten on oltava siinä mukana.”

Entä voimakeinojen käyttö kriisinhallinnassa? Voidaanko esimerkiksi Syyrian tilannetta ratkaista enää ilman sotilaallista väliintuloa?

”Rauhaanpakottaminen on aina viimeinen vaihtoehto. Se on kuitenkin perusteltua, jos sillä voidaan välttää humanitaarinen katastrofi. Joukon pitää toimia YK:n mandaatilla ja väliintulo tehdä nimenomaan humanitaarisin perustein. Syyriasta minulla ei ole tarkkaa tietoa, mutta on vaikea uskoa, että tilanne ratkeaisi ilman sotilaallista tukea.”

Pitäisikö Suomen olla mukana rauhaanpakottamisoperaatioissa?

”Jos olemme mukana sotilaallisessa kriisinhallinnassa, meillä pitää olla valmius käyttää myös voimakeinoja siviilien ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Tällainen päätös edellyttää aina huolellista harkintaa ja on viimeinen vaihtoehto, kun muut keinot on kokeiltu. Sotilaiden ammattiin kuuluu se, että tarvittaessa heidän on turvattava siviilien elämää.”

Olit vihreiden kansanedustajana 16 vuotta. Aiotko vielä palata politiikkaan?

”No en ainakaan lähitulevaisuudessa. En ole lähtenyt ovet paukkuen, joten en sano, etten koskaan.”

maanpuolustus 
Viite