Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Greenpeacen oranki.
Ei palmuöljyä. Greenpeace aloitti tänään kampanjan, jolla vastustetaan palmuöljyn käyttöä joukkoliikenteessä. Antti-Juhani Johansson

Ei palmuöljyä. Greenpeace aloitti tänään kampanjan, jolla vastustetaan palmuöljyn käyttöä joukkoliikenteessä.

Orangit valtasivat Helsingin julkisen liikenteen

21.1.2009 8.09

Lasse Leipola

Greenpeace aloitti tänään näyttävän kampanjan, jolla vastustetaan Neste Oilin palmuöljypohjaisen biodieselin koekäyttöä pääkaupunkiseudun linja-autoissa.

Orangeiksi pukeutuneet aktivistit jakavat tänään keskiviikkona linja-autoissa tietoa Greenpeacen Stop – ei sademetsää bussin tankkiin -kampanjasta.

”Oranki on symbolieläin, koska palmuöljytuotanto uhkaa saattaa sen sukupuuttoon”, perustelee Greenpeacen kampanjasta vastaava Matti Liimatainen.

Järjestön mukaan palmuöljyn kasvava käyttö on suurimpia syitä Kaakkois-Aasian sademetsien tuhoutumiseen. Sademetsien raivaaminen puolestaan aiheuttaa noin viidenneksen maailman ilmastopäästöistä.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ja pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV aloittivat palmuöljydieselin testaamisen syksyllä 2007.

Kokeilussa on mukana noin puolet pääkaupunkiseudun busseista. Kokeilu saattaa johtaa palmuöljydieselin laajamittaiseen käyttöönottoon vuonna 2010.

”Joukkoliikenteen positiivisia ympäristövaikutuksia ja hyvää imagoa ei saa pilata kestämättömien polttoaineiden käytöllä. Tavallinen dieselkin on parempi vaihtoehto kuin suuremmat kasvihuonekaasupäästöt aiheuttava, sademetsiä tuhoava palmuöljydiesel”, Liimatainen sanoo.

Vaihtoehdoksi Greenpeace esittää kotimaisesta biojätteestä valmistettuja polttoaineita.

liikenne  biopolttoaineet 
Viite